Nieuws Actueel

'Afwachtend begin voor AEX’

Van onze redactie 5 november 2015

Image 5407874

,,De beurzen lijken even een pas op de plaats te maken na de lagere slotstanden op Wall Street. De markten krijgen weer veel cijfers te verwerken, maar het lijkt een relatief rustige handelsdag te worden. Iedereen zit te wachten op het belangrijke Amerikaanse banenrapport van vrijdag, en men lijkt er meer rekening mee te houden dat de rente in de VS in december mogelijk toch zal worden verhoogd", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Op Beursplein 5 opende Advanced Metallurgical Group (AMG) de boeken. De metaalspecialist heeft in het afgelopen kwartaal meer winst gehaald dan een jaar eerder op een lagere omzet. AMG verwacht de schuld in de laatste maanden van het jaar verder naar beneden te brengen.

Overname

Persbureau Bloomberg meldde dat verscheidene investeringsmaatschappijen geïnteresseerd zijn in een overname van de verlichtingstak van Philips. Philips is al een tijdje bezig zijn verlichtingsdivisie voor te bereiden op een zelfstandige toekomst en mikte tot dusver op een beursgang van het onderdeel in 2016.

In het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 1 procent hoger. Een verzwakking van de Japanse yen hielp de exportbedrijven vooruit. De beurs in China noteerde tussentijds ruim 2 procent in de plus.

Verliezen

De Amerikaanse aandelenmarkten leden woensdag lichte verliezen, nadat centralebankpresident Janet Yellen had gezegd dat een renteverhoging in december een zeer reële mogelijkheid blijft. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent in de min op 17.867,58 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2102,31 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 5142,48 punten.

De Europese beurzen gingen eerder op de dag nog overwegend hoger de handel uit. De winsten liepen in het laatste handelsuur wel sterk terug na de uitspraken van Yellen. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,4 procent hoger op 468,84 punten. De MidKap kreeg er eveneens 0,4 procent bij en eindigde op 697,84 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,5 en 0,3 procent. Frankfurt viel uit de toon met een daling van 1 procent.

De euro was donderdagochtend 1,0870 dollar waard, tegen 1,0860 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 46,39 dollar. Een vat Brentolie kostte ook 0,2 procent meer, op 48,68 dollar.