Nieuws Actueel

Afwachtende handel op beurzen

Van onze redactie 12 oktober 2015

Image 5327850

,,Er gebeurt niet veel en de beurzen lijken even een pas op de plaats te maken na de sterke opmars van vorige week. Dinsdag komen de grote Amerikaanse bedrijven Intel, JPMorgan en Johnson & Johnson met cijfers en woensdag opent ASML de boeken. Ook is de Amerikaanse obligatiemarkt maandag gesloten vanwege Columbus Day. De aandelenmarkten in de VS zijn wel open", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 439,39 punten. De MidKap bleef onveranderd op 660,32 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,7 en 0,5 procent.

DAX

De DAX in Frankfurt noteerde vlak. Het Duitse ministerie van Economische Zaken liet afgelopen weekeinde weten dat de vier grote Duitse energiebedrijven voldoende geld hebben gereserveerd om de kosten te dekken van de ontmanteling van hun kerncentrales en het opruimen van atoomafval. De beursgenoteerde Duitse energiereuzen E.ON en RWE stegen respectievelijk 8 en 11 procent.

Grootste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een winst van 1,6 procent. Philips leverde 0,8 procent in. Het elektronicaconcern ziet zijn financieel directeur Ron Wirahadiraksa vertrekken naar cementreus LafargeHolcim. Abhijit Bhattacharya wordt de nieuwe financiële topman van Philips. De wisseling van de macht komt twee weken voor de presentatie van de kwartaalcijfers.

Glencore

In Londen verloor Glencore ruim 1 procent. Het grondstoffen- en mijnbouwbedrijf gaat twee kopermijnen, in Chili en Australië, verkopen om zijn schuld terugbrengen.

De euro was 1,1395 dollar waard, tegen 1,1365 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent naar 49,88 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder en kostte 52,91 dollar per vat.

EPA