Nieuws Actueel

'Afwachtende handel op beurzen’

Van onze redactie 16 juni 2015

Image 5005003

,,Het lijkt wederom een afwachtende beursdag te worden. Er is niet veel vraag naar aandelen. Iedereen wacht op wat Fed-voorzitter Janet Yellen woensdag zal gaan zeggen over een eventuele toekomstige renteverhoging in de VS. Daarnaast blijft Griekenland boven de markt hangen en kijkt men uit naar de vergadering van de Eurogroep op donderdag", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Luchtvaartmaatschappij Air France, onderdeel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM, liet weten verschillende vluchten te schrappen om kosten te besparen. Deze maatregelen moeten samen met andere initiatieven een besparing opleveren van 80 miljoen euro.

PostNL

De Telegraaf meldde dat de pakketbezorgers van PostNL het bedrijf voor de rechter willen slepen voor compensatie van achterstallig pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De bezorgers werden jarenlang ongewild behandeld als ’ondernemer’, terwijl PostNL hun enige opdrachtgever was. Hierdoor hoefde het bedrijf geen sociale lasten, pensioen en verzekering af te dragen.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen dinsdag overwegend omlaag, in navolging van de negatieve stemming op Wall Street en de Europese markten. De Nikkei in Tokio stond kort voor het einde van de handel 0,6 procent lager.

New York

De aandelenbeurzen in New York en Europa sloten maandag wederom in de min, na de verliezen van vrijdag. Opnieuw zorgde Griekenland voor onrust bij beleggers. Op Wall Street verloor de Dow-Jonesindex 0,6 procent op 17.791,17 punten. De S&P 500 zakte 0,5 procent tot 2084,43 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent tot 5029,97 punten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1 procent lager op 472,89 punten. De MidKap daalde 1,7 procent tot 707,37 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,9 procent kwijt. De hoofdindex in Athene kelderde 4,7 procent. Vrijdag ging de Griekse beurs al bijna 6 procent onderuit.

De euro noteerde dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1271 dollar, tegen 1,1249 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 60,14 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 64,24 dollar per vat.