Nieuws Actueel

'Afwachtende handelsdag op Damrak’

Van onze redactie 27 oktober 2015

Image 5376664

,,Het lijkt een voorzichtige en afwachtende handelsdag te worden. Beleggers zijn vooral benieuwd wat de Fed woensdag gaat doen, en op vrijdag komt ook de Bank of Japan met een rentebesluit", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Op Beursplein 5 opende KPN zijn boeken. Het telecomconcern wist in het afgelopen kwartaal weer winst te boeken na een verlies in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet nam wel af door afnemende opbrengsten op de zakelijke markt. Het bedrijf ligt naar eigen zeggen op koers om de doelstellingen voor 2015 te behalen. Volgens analist Versteeg liggen de resultaten op het eerste gezicht redelijk in lijn met de verwachtingen.

AkzoNobel

Verffabrikant AkzoNobel, die dinsdag een investeerdersdag houdt, wil de komende drie jaar minstens even sterk groeien als de voor het concern relevante markten. Kabelbedrijf Altice kondigde aan een belang van 30 procent in Cablevision te verkopen voor omgerekend 904 miljoen euro aan BC Partners en Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB).

Het aandeel van roestvrijstaalmaker Aperam zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank Goldman Sachs schroefde zijn aanbeveling voor het bedrijf terug.

ABN AMRO

ABN AMRO en de Nederlandse staat lieten daarnaast weten hun plan voor een beursgang van de genationaliseerde bank in Amsterdam door te willen zetten. Die beursgang kan vanaf het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden.

In het Verre Oosten gingen de aandelenmarkten dinsdag overwegend omlaag. Beleggers besloten wat geld van tafel te halen voorafgaand aan het Fed-besluit. De Nikkei in Tokio eindigde 0,9 procent lager. De Shanghai Composite won tussentijds 0,1 procent.

Europa

De graadmeters op de Amerikaanse aandelenmarkten bleven maandag dicht bij huis. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent in de min op 17.623,05 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,2 procent tot 2071,18 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,1 procent bij op 5034,70 punten.

De Europese beurzen gingen eerder op de dag overwegend met gematigde verliezen de handel uit en staakten daarmee de recente sterke opmars. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,5 procent lager op 462,87 punten. De MidKap daarentegen steeg 0,1 procent tot 696,13 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,4 en 0,5 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,1 procent, na een meevallend Duits vertrouwenscijfer.

De euro noteerde dinsdagochtend vrijwel ongewijzigd op 1,1058 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 43,45 dollar. Brentolie zakte 0,8 procent in prijs en werd verhandeld voor 47,14 dollar per vat.