Nieuws Actueel

'Afwachtende opening voor AEX'

Van onze redactie 24 februari 2015

,,We lijken een aarzelend begin van de handel te krijgen na de inspiratieloze sessie op Wall Street. De markt is vooral in afwachting van wat Fed-president Yellen gaat zeggen over de rente in de VS. Waarschijnlijk zal ze gaan herhalen dat de centrale bank geen haast heeft om de Amerikaanse rente te verhogen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Op de Amsterdamse beurs verwerken beleggers de resultaten van Delta Lloyd. De verzekeraar boekte vorig jaar minder winst dan in 2013, mede door een daling van de rentestanden. De cijfers werden vanwege een ,,technische fout'' maandagavond al gepubliceerd. Oorspronkelijk zouden de resultaten dinsdag bekend worden gemaakt.

Griekenland

Griekenland miste maandagavond zijn afgesproken deadline om een overzicht van zijn hervormingen af te leveren bij de Europese Commissie. Athene liet weten dat de lijst dinsdagochtend in Brussel zal zijn. Waarom de lijst niet op maandag werd verstuurd, is niet duidelijk. Dinsdagmiddag volgt een teleconferentie over de voorstellen.

In het Verre Oosten gingen de aandelenmarkten overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio eindigde 0,7 procent hoger en boekte daarmee de vijfde winstbeurt op rij. In Shanghai was de beurs nog dicht vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar. De handel op de Chinese markt zal woensdag weer beginnen.

Olieprijzen

Een flinke daling van de olieprijzen hield de Amerikaanse aandelenbeurzen maandag in bedwang. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 18.116,84 punten. De S&P 500 daalde een fractie tot 2109,66 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent in tot 4960,97 punten.

Beleggers op de Europese aandelenbeurzen waren maandag nog steeds opgetogen over het akkoord dat vorige week vrijdag werd bereikt met Griekenland. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent hoger op 475,22 punten en de MidKap won 1,6 procent tot 715,51 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs kregen er beide 0,7 procent bij, terwijl de FTSE in Londen een fractie daalde.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,1328 dollar waard, tegen 1,1345 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 49 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 58,58 dollar per vat.