Nieuws Actueel

Ageas last van Fortis-verleden

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

De Belgisch-Nederlandse verzekeraar Ageas heeft in het eerste halfjaar solide resultaten geboekt. Maar de rechtsopvolger van Fortis heeft last van het verleden, blijkt uit de woensdag gepubliceerde resultaten.

De nettowinst slonk in het eerste halfjaar van 472 miljoen euro in dezelfde periode van 2013 tot 31 miljoen. Dat kwam mede doordat Ageas 130 miljoen euro opzij legde voor een Fortis-rechtszaak.

InkoopprogrammaAgeas maakte ook een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen bekend ter waarde van 250 miljoen euro. Dat is gunstig voor de aandeelhouders omdat daardoor de winst per aandeel omhooggaat.

SchadeclaimsDe Nederlandse advocaat Adriaan de Gier riep Ageas eerder deze week op af te zien van zo'n inkoopprogramma of een dividendverhoging. Het concern doet er volgens hem beter aan nog meer geld te reserveren voor schadeclaims in verband met de Fortis-rechtszaak.

OverwinningVoormalige beleggers van Fortis, verenigd in FortisEffect met De Gier als hun advocaat, boekten onlangs een belangrijke overwinning. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde dat Fortis in 2008 beleggers misleidend en onvolledig heeft geïnformeerd en dat zij daarom recht hebben op een schadevergoeding.

Ageas kondigde vorige week tegen het arrest van het hof in cassatieberoep te gaan bij de Hoge Raad.