Nieuws Actueel

Agrarisch bedrijf in Haaksbergen moet uitwijken voor aanleg natuurgebied

Van onze redactie 19 januari 2015

14 hectare grondgebied van het terrein dat Eddie Vedders (47) en zijn vier jaar jongere vrouw Dianne in gebruik hebben, van de 45 hectare waarover ze beschikken, is ingetekend op de kaart van Natura 2000. Dat betekent dat die in de nabije toekomst aan hun maatschap, die ze in 2011 samen zijn aangegaan, wordt onttrokken. Dan doemen donkere wolken aan de horizon.

InvesteringDianne en Eddie willen als het aan hen ligt nog vele jaren op deze locatie boeren. „We hebben vier jaar geleden een flinke investering gedaan. De stal is uitgebreid en er zijn twee melkrobots aangeschaft. Die zorgen er voor dat de koeien 24 uur per dag en zeven dagen per week automatisch worden gemolken."

RegelgevingAls de familie de 14 hectare kwijt raakt, is het maar de vraag hoe het verdergaat. De grond hebben de Vedders hard nodig om hun bedrijf draaiende te houden. Eddie Vedders wijst op de veranderde regelgeving in maart van het vorig jaar: “Agrariërs mogen geen 30 maar nog slechts 20 procent van hun grond gebruiken voor de verbouwing van voer voor hun vee. Als die 14 hectare onder het nieuwe natuurbeheersplan valt, mag ik daar geen maïs en graan meer verbouwen. Dat houdt in dat ik voer moet kopen. En ook de mest naar elders moet laten uitrijden.” Zelfs het alternatief van grond elders bebouwen is niet aantrekkelijk. Dan gaan de kosten ook flink omhoog.

VerhuizenOf ze wel eens aan verhuizen hebben gedacht? Zeeland geldt voor Eddie Vedders als het beloofde land. Het is de provincie met de meeste zonuren, de zee is binnen handbereik en het wordt er nooit 35 graden, wat slecht is voor de koeien. En het vriest er ook bijna nooit. "Maar verhuizen? Nee, we blijven hier. We zijn hier geworteld en zijn sociaal heel actief in Haaksbergen. Ons gezin komt op de eerste plaats."

Foto: Emiel Muijderman