Nieuws Actueel

Agrarische ondernemers beginnen ‘biotel’ in Lievelde

Van onze redactie 22 juli 2015

Biotel Lievelde Theo Kock

Marktonderzoek ligt aan het nieuwe concept niet ten grondslag. "We volgen onze intuïtie", zegt Liane Arink "Dat hebben we ook gedaan toen we hier begonnen met het maken van camembert en de boerderijwinkel. Dat loopt als een trein."

Duurzaam Een halve ton kregen ze van de gemeente Oost Gelre als bijdrage in de uitvoering van het plan, dat als 'duurzaam en innovatief' wordt bestempeld. Duurzaam is het hele bedrijf, de biologische veehouder hoeft voor z'n zestig dieren geen kunstmest of veevoer te kopen en de mestafzet is geen probleem. En met het plaatsen van de 80 centimeter brede wanden is het nog even wachten, want het stro daarvoor komt ook uit eigen bedrijfsvoering. "We persen de balen precies op de goede breedte. Als ze geplaatst zijn komt er kippengaas omheen en smeren we het aan met leem", legt Arink uit.

Nulenergiegebouw Het wordt een nulenergiegebouw. De warmte wordt gewonnen uit vries- en koelcellen en uit een systeem dat aardwarmte vasthoudt. "We doen zoveel mogelijk zelf, maar krijgen wel van alle kanten advies", aldus de bioboer, die geen moeite heeft met vreemde gezichten op zijn bedrijf. "We geven al veel rondleidingen. Maar ook hebben we regelmatig scholieren op het bedrijf."

Gastkoks Het biotel, dat eind dit jaar geopend zou kunnen worden, krijgt geen à la carte-restaurant. "Het moet groeien", zegt Liane. "Het aantal menu's zal in het begin beperkt zijn, maar we willen gaan werken met creatieve gastkoks."

Permanent in werking Waar de benedenverdieping ook gebruikt kan worden voor het ontvangen van gasten, komen boven kamers voor een tiental gasten. "De mensen moeten prettig kunnen overnachten, maar ook met een bijzonder gevoel wakker worden", aldus de agrarisch ondernemer. "Dat kan hier, met een bedrijf dat permanent in werking is. Ze kunnen zien dat wat ze eten echt van hier komt, het gaat van grond tot mond."

Meer wensen voor de toekomst zijn er niet. Ook dat past bij de filosofie van het bedrijf: groei is niet zaligmakend. Arink: "Qua oppervlakte is het bedrijf, mede dank zij Natuurmonumenten, wel gegroeid. Maar niet wat het aantal koeien betreft. Een kwart eeuw geleden liepen er hier zestig, en nu ook nog."

De muren worden van geperste stro, aangesmeerd met leem. De warmte komt onder meer uit de aarde zelf Foto: Theo Kock