Nieuws Actueel

Agressieve wolf krijgt de kogel

Rik Nizet 27 maart 2014

Een wolf die zonder aanleiding agressief reageert op mensen, moet verwijderd worden. Datzelfde geldt voor een wolf die agressief is tegen honden die door hun baas worden uitgelaten. Verwijderen betekent in de praktijk doodschieten, want het dier verplaatsen lost het probleem niet op en bovendien is de kans aanwezig dat de wolf naar zijn oude leefomgeving terugloopt.

Dat staat in het Voorstel voor een wolvenplan 2.0, dat onderzoeksbureau Alterra op verzoek van het ministerie van Economische Zaken heeft gemaakt. Omdat de wolf een op Europees niveau zwaar beschermd dier is, is doodschieten behalve in vastgelegde uitzonderingsgevallen strafbaar. Als zich wolven in Nederland vestigen, wat deskundigen op vrij korte termijn verwachten, is Nederland verplicht te zorgen voor een rustig leefgebied, voldoende voedsel, veiligheid en tolerantie van het dier.

Wettelijke beschermingOmdat de wolf wettelijke bescherming heeft, kan eventuele schade die hij aanricht door bijvoorbeeld vee van een boer te verorberen, worden vergoed via het Faunafonds, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer in een reactie op het Wolvenplan 2.0 van Alterra. Volgens Dijksma is het vooral aan de provincies om te bepalen met welke aanbevelingen zij op korte termijn aan de slag gaan. De provincies zijn verantwoordelijk voor het natuurbeleid, inclusief schade en tegemoetkomingen hiervoor via het Faunafonds.

Alterra heeft met 64 organisaties overlegd over het Wolvenplan. Voor de omgang van lastige wolven is gekeken naar de regeling in Duitsland, waar al wolven zijn. Wolven die in bebouwd gebied lopen en mensen observeren, kunnen geen kwaad.

Landelijk verbodOm de dieren niet te lokken, moet er een landelijk verbod komen op het voeren van wolven. Wolven die uit zichzelf naar mensen toe komen, moeten verjaagd worden. Een wolf die honden doodbijt, is een moeilijk geval volgens de deskundigen, aangezien veel mensen daar boos over zullen zijn. Doodschieten is dan een optie.