Nieuws Actueel

AH misleidt met 'Hollandse kip'

Bram de Vrind 16 juli 2014

Albert Heijn zal zijn Hollandse kip niet meer aanprijzen met mededelingen als '100 procent verantwoorde kip' en 'goede leefomstandigheden'. Naar aanleiding van een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) zegt de supermarkt de betreffende woorden in de reclame aan te passen.

Plofkip vind je overal

De gewraakte zinsneden verwezen naar een eerder dit jaar doorgevoerde maatregel om alle reguliere verse kipproducten te vervangen door 'Hollandse' kipproducten, waarbij de kip in betere omstandigheden heeft geleefd. Albert Heijn noemt het woensdag 'teleurstellend dat de discussie nu niet over dierenwelzijn lijkt te gaan, maar over een woordenspel in een advertentie of op de website'.

Minimale verbeteringenWakker Dier diende bij de RCC een klacht in dat de reclame-uitingen gelet op de minimale verbeteringen in het dierenwelzijn ten opzichte van de plofkip, onterecht waren. Zo leeft de Hollandse kip volgens Wakker Dier met 19 in plaats van 21 kippen op een vierkante meter en komt ze nooit buiten. De commissie gaf de dierenorganisatie gelijk.