Nieuws Actueel

AH Zetten: elke zondag open?

Danique Maas | Foto: Erik van ’t Hullenaar 28 december 2015

Zetten AH Kerst

Voor het eerst in de geschiedenis: de supermarkt open op een christelijke feestdag in Zetten. De eigenaar wil meer, vertelt hij aan De Gelderlander.

Albert Heijn opende afgelopen zaterdag in het van oorsprong orthodox-protestantse Zetten tijdens een zon- of feestdag de deuren. Nooit eerder vertoond. "Het is zo goed ontvangen dat we overwegen in de toekomst ook op zondagen open te gaan", zegt manager Edwin van Beukering.

"De behoefte is er blijkbaar: het aantal klanten dat op Tweede Kerstdag boodschappen kwam doen was vele malen groter dan we dachten. Dat is ook te zien aan de omzet, hoewel die natuurlijk nergens mee te vergelijken is omdat dit de eerste keer was."

GespannenAanleiding voor de proef was het feit dat de supermarkt anders drie dagen achter elkaar dicht zou zijn. "Als service voor onze klanten hebben we toen besloten op Tweede Kerstdag open te gaan." De Zettense Albert Heijn gaat sowieso ook tweede paasdag- en pinksterdag en Hemelvaartsdag komend voorjaar open.

Spannend was het voor Van Beukering wel. "Hoewel veel mensen het anno 2015 heel gewoon vinden, was ik toch een beetje gespannen of het hier in Zetten ook goed zou vallen."

FantastischDat Albert Heijn inspeelt op een behoefte van veel Zettenaren was zaterdag al te zien aan de volle parkeerplaats bij de supermarkt. "Eindelijk kan ik hier boodschappen doen. Ik miste nog een paar dingen voor het eten straks, dat komt nu gelukkig goed", zegt Ingrid uit Zetten.

Kim is bij haar ouders in Herveld en komt nog even snel een flesje wijn en wat lekkers halen voor 's avonds. "Ik woon zelf in Nijmegen en daar is het heel normaal dat supermarkten op een dag als deze open zijn. Maar ik kom vanavond te laat thuis om daar nog een boodschap te doen."

"We hebben niet eens iets nodig maar we vinden het zo fantastisch dat de winkel open is dat we dat willen laten zien door hier even een boodschap te doen", zegt een echtpaar uit Zetten. "We leven in een 24-uurs economie en veel mensen moeten op feest- en zondagen werken. Dan is het fijn om ook boodschappen te kunnen doen", zegt Arno uit Herveld.

Vrije dag"Het is fijn voor ons dat de winkel open is, maar de mensen die hier werken hebben ook recht op een vrije dag", zegt Corrie uit Zetten. De medewerkers denken daar anders over: ze mochten zelf aangeven of ze wel of niet wilden werken en er staat ook een financieel extraatje tegenover.