Nieuws Actueel

Ahold en Delhaize officieel één

Rik Nizet 24 juni 2015

Ahold delhaize middelgroot

Supermarktconcern Ahold neemt zijn Belgische branchegenoot Delhaize over. De aandeelhouders van Ahold krijgen circa 61 procent van de aandelen in de combinatie Ahold Delhaize in handen. Topman Dick Boer van Ahold komt aan het roer te staan en wordt bijgestaan door zijn huidige financieel directeur Jeff Carr. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Lees ook:'Angst zit met name bij de Belgen''Fusie kost voorlopig geen banen in België'Het overnameproces, dat wordt gecoördineerd door de Nederlands voorman van Delhaize Frans Muller, wordt naar verwachting halverwege 2016 afgerond. Ahold en Delhaize, die zelf spraken van een fusie van gelijken, verwachten dat de transactie vanaf het derde jaar na afronding een jaarlijkse kostenbesparing oplevert van 500 miljoen euro.

AandeelhoudersDe aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel in dat bedrijf 4,75 aandelen Ahold. Het Nederlandse bedrijf stopt zijn lopende aandeleninkoopprogramma en keert 1 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. De combinatie krijgt beursnoteringen in Amsterdam en Brussel.

Ahold en Delhaize waren in 2014 onder meer goed voor een gezamenlijke omzet van 54,1 miljard euro en een nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van 1 miljard euro. Ahold Delhaize wil op termijn 40 tot 50 procent van de aangepaste nettowinst uitkeren als dividend.

HoofdkantoorHet hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland. De combinatie krijgt een klassiek bedrijfsmodel met een raad van commissarissen en een raad van bestuur. De dagelijkse leiding komt in handen van een zogeheten executive committee. Daarin zitten onder anderen Dick Boer, Jeff Carr, Frans Muller en drie operationeel directeuren. President-commissaris Jan Hommen van Ahold wordt vicevoorzitter van de raad van commissarissen.