Nieuws Actueel

Ahold scoort niet met WK

Bram de Vrind 21 augustus 2014

Supermarktbedrijf Ahold heeft in het tweede kwartaal niet weten te profiteren van het WK voetbal. Het moederbedrijf van Albert Heijn had onveranderd last van de stevige concurrentie en de zuinigheid onder consumenten, die samen met ongunstige wisselkoersen de winst en omzet lieten dalen.Ahold meldde donderdag een omzet van 7,4 miljard euro over het tweede kwartaal. Dat is 4 procent lager dan een jaar eerder, of 1 procent als nadelige wisselkoersen buiten beschouwing worden gelaten. Het onderliggende bedrijfsresultaat nam met 15,5 procent af tot 288 miljoen euro. De nettowinst was met 147 miljoen euro bijna 29 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2013.

Geen veranderingIn Nederland nam de omzet in winkels die langer dan een jaar open zijn met bijna 2 procent af. Volgens Ahold gaven klanten per bezoek aan Albert Heijn ook vorig kwartaal minder uit dan voorheen. Het WK voetbal bracht daarin geen verandering. Het marktaandeel van Albert Heijn in Nederland bleef stabiel, de onderliggende winstmarge was met 5 procent echter een half procentpunt lager dan een jaar eerder.

ConsumentenvertrouwenDoor het lage consumentenvertrouwen blijven de omstandigheden op de Nederlandse markt moeilijk, zei bestuursvoorzitter Dick Boer in een toelichting. Op termijn moeten de inspanningen van Albert Heijn om meer klanten te trekken hun vruchten afwerpen, maar voorlopig is het volgens de topman te vroeg om de terugkeer van groeiende verkopen aan te kondigen.

Verenigde StatenIn de Verenigde Staten, wat betreft omzet de grootste markt van Ahold, gingen de vergelijkbare verkopen met 0,5 procent vooruit. De totale omzet zakte echter, mede door de sterke euro, met 6 procent naar 4,4 miljard euro. In de VS ging marktaandeel verloren, vooral in de staat New England bij de keten Giant Landover.De concurrentie in de VS neemt sterk toe, gaf Boer aan. Andere ketens openen in hoog tempo nieuwe winkels, terwijl de totale markt niet groeit. Ahold probeert de strijd om de dollar van de consumenten te winnen door zijn Amerikaanse winkels aantrekkelijker en goedkoper te maken. Op dat vlak worden volgens het bedrijf ,,bemoedigende resultaten'' geboekt.Ahold tracht de moeilijke marktomstandigheden met bezuinigingen te bestrijden. In dat kader werd afgelopen kwartaal een reorganisatie doorgevoerd op het hoofdkantoor en werd de commerciële afdeling gestroomlijnd. Het bedrijf hield vast aan de verwachting dat het programma dit jaar bijna 300 miljoen euro aan besparingen oplevert.