Nieuws Actueel

Ahold sluit fraudehoofdstuk

Rik Nizet 21 mei 2014

Ahold koopt verdere rechtsvervolging in de Verenigde Staten vanwege het boekhoudschandaal, dat begin deze eeuw aan het licht kwam, voor 297 miljoen dollar (215 miljoen euro) af. Dat meldde het supermarktconcern woensdag.

De boete is de uitkomst van een schikking met slachtoffers van de malversaties bij US Foodservice, een voormalige Amerikaanse dochteronderneming van Ahold. Daarbij werd de omzet van US Foodservice hoger voorgesteld dan deze in werkelijkheid was. Ahold verkocht US Foodservice in 2007 voor ruim 7 miljard dollar, maar bleef aansprakelijk voor de lopende rechtszaken tegen het bedrijf.

Ahold neemt een voorziening van 215 miljoen euro op in de resultaten van het eerste kwartaal, die volgende week woensdag worden gepresenteerd. De schikking wordt eind dit jaar of begin volgend jaar uit de beschikbare kasmiddelen van het concern betaald. Rond die tijd wordt de definitieve goedkeuring voor de schikking verwacht en zal ook duidelijk zijn of alle partijen die ervoor in aanmerking komen zich aan de schikking verbinden.

US Foodservice is een Amerikaanse leverancier van voedingsmiddelen, die vooral restaurants, hotels en ziekenhuizen als klanten heeft. Ahold kocht het bedrijf in 2000, maar besloot het in 2007 weer te verkopen omdat het zich wilde richten op zijn supermarktactiviteiten.