Nieuws Actueel

Air France-directie bijna gelyncht

Caroline Spilt 5 oktober 2015

Top air france gelyncht groot

Woedende werknemers van Air France hebben twee directieleden maandag letterlijk het hemd van het lijf gescheurd uit protest tegen een aangekondigd verlies van 2900 banen. De leidinggevenden moesten snel over een hekwerk klimmen om bij het hoofdkantoor van de zustermaatschappij van KLM aan de boze demonstranten te ontkomen.

Lees ook: Air France-personeel aan het rellen

Een van de directieleden vluchtte ontdaan van colbert en shirt met ontbloot bovenlijf in de richting van beveiligingsbeambten. Bij zijn collega werden enkele repen van zijn overhemd getrokken. Zij waren zichtbaar ontdaan door het geweld van het eigen personeel.

Geweldadige individuenHet belagen van directeur personeelszaken Xavier Broseta en zijn mededirecteur Pierre Plissonnier heeft tot brede afschuw geleid. Volgens de Franse minister Emmanuel Macron is de agressie ,,onverantwoord''. Tegen de protesterende medewerkers wordt aangifte gedaan. Air France stelt dat het gaat om ,,geïsoleerde en bijzonder gewelddadige individuen''. Pilotenvakbond SNPL nam afstand van de aanval op de bestuurders.

OnacceptabelKLM-topman Pieter Elbers liet weten het geweld tegen bestuurders van Air France onacceptabel te vinden. ,,Het uitgangspunt is om op een respectvolle manier met de sociale partners in gesprek te blijven over de herstructurering'', aldus Elbers.

Banen schrappenDe rellen in Parijs volgden op de mededeling aan de centrale ondernemingsraad dat Air France banen gaat schrappen. Van het grondpersoneel raken 1700 mensen hun baan kwijt. Verder worden 900 stewards en stewardessen ontslagen en kunnen 300 piloten een andere baan gaan zoeken.

IngrijpenAir France besloot tot ingrijpen omdat piloten onvoldoende mee zouden werken aan kostenbesparingen. De maatschappij schrapt tot en met 2017 circa 10 procent van de vluchten naar verre bestemmingen. Vijf vliegroutes worden gestaakt. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen aan de grond gehouden, in het najaar verdwijnen nog eens negen toestellen uit de vloot. Bestellingen voor de nieuwe Boeing 787 Dreamliner worden opgeschort.

KLMAnders dan bij Air France wordt bij KLM wel voortgang geboekt met kostenbesparing. Dit jaar werd met vakbonden overeenstemming bereikt over een deel van de beoogde bezuinigingen. Over de hele linie moet harder gewerkt worden voor hetzelfde loon. Het aantal managers en medewerkers in ondersteunende functies bij KLM kan mogelijk met een kwart omlaag.