Nieuws Actueel

Air France geeft vluchten aan budgetdochters

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

Air France wil een groot deel van zijn korte tot middellange routes onderbrengen bij de goedkopere dochtermaatschappijen Transavia en Hop. Dat schrijft de Franse krant Les Echos woensdag, vooruitlopend op de nieuwe strategie die moederbedrijf Air France-KLM in september ontvouwt.

BudgetdochtersBij de presentatie van de halfjaarcijfers vorige maand liet Air France-KLM al doorschemeren dat de budgetdochters de komende jaren een veel grotere rol krijgen binnen de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep. Op de details van dat plan wilde de top van het concern toen evenwel nog niet ingaan.

ToeristenVolgens Les Echos wil Air France vrijwel alle vluchten die niet zorgen voor aanvoer van overstappende passagiers naar het internationale knooppunt Parijs Charles de Gaulle, overhevelen naar een goedkoper opererend dochterbedrijf. Transavia richt zich daarbij op toeristen, terwijl Hop met name de binnenlandse Franse markt bedient, aldus de krant.

LiefAir France-KLM lijdt al jaren verlies op routes binnen Europa. Dat nam het tot dusver voor lief omdat die vluchten zorgen voor aanvoer van reizigers die vanaf Schiphol of Parijs doorvliegen naar verre bestemmingen. Vorig jaar heeft de onderneming zich evenwel ten doel gesteld ook het Europese netwerk zelf kostendekkend te maken.

Daarvoor moet Air France-KLM wel afrekenen met concurrenten als Ryanair en easyJet en daarom moeten de prijzen (en dus de kosten) verder omlaag. De Duitse rivaal Lufthansa kondigde onlangs plannen aan om zijn budgetdochter Germanwings fors uit te bouwen.