Nieuws Actueel

Air France-KLM beboet voor vage communicatie

Van onze redactie 6 maart 2015

Image 3776240

Air France-KLM beleefde in het betreffende boekjaar turbulente tijden. De resultaten werden gedrukt door onder meer een vulkaanuitbarsting in IJsland, stakingen, zwaar winterweer, geopolitieke spanningen in de Arabische wereld en een aardbeving en tsunami in Japan. Daar stonden kostenbesparingen en economisch herstel tegenover.

Incomplete informatie Het luchtvaartbedrijf heeft de markten volgens de toezichthouder daarbij diverse malen op vage wijze en te laat van incomplete informatie voorzien. Zo werd de winstverwachting bij de presentatie van de halfjaarcijfers in november 2010 nog verhoogd, terwijl in februari 2011 alweer werd gemeld dat die prognose toch niet zou worden gehaald.

Lagere straf Eind vorig jaar liet de AMF weten dat Air France-KLM een boete van 1,5 miljoen euro zou krijgen. Enkele klachten werden de afgelopen tijd echter afgewezen, waardoor de straf lager uitviel. Ook de boete voor oud-topman Pierre-Henri Gourgeon ging omlaag, van 50.000 naar 40.000 euro. Gourgeon moest in oktober 2011 het veld ruimen en werd vervangen door zijn voorganger Jean-Cyril Spinetta.

Air France-KLM liet weten niet tegen de boete in beroep te gaan.