Nieuws Actueel

Air France-KLM dieper in rode cijfers

Martijn Vervest 24 juli 2015

Image 5105005

Het bedrijf zag de afgelopen maanden weliswaar de omzet met 3 procent oplopen tot 6,64 miljard euro, maar die toename was te danken aan het gunstige effect van de dure dollar. Die stuwde de opbrengsten op vluchten van en naar de Verenigde Staten. Zonder die rugwind zou de omzet met 4,5 procent zijn gedaald.

De sterke dollar dreef echter ook de kosten op en had uiteindelijk per saldo een drukkend effect op de winst. De operationele winst zakte met ruim een vijfde naar 185 miljoen euro. Onder de streep kwam Air France-KLM 79 miljoen euro te kort, tegen een verlies van 11 miljoen euro een jaar eerder.

Ticketprijzen

De ticketprijzen staan al geruime tijd onder druk door zware concurrentie. De druk die dat legt op de omzet is in het tweede kwartaal alleen maar toegenomen. In belangrijke markten als Japan en Brazilië kampt het bedrijf bovendien met een afnemende vraag. Daarnaast laten klanten in de oliebranche het afweten als gevolg van de lagere olieprijzen.

Plannen om de kosten verder omlaag te brengen liggen klaar, maar zijn nog afhankelijk van instemming van de vakbonden. KLM bereikte onlangs overeenstemming over nieuwe cao's waarin van al het personeel offers worden gevraagd. Bij Air France lopen die gesprekken nog. Uiterlijk in september moet er een akkoord liggen, anders is fors saneren het enige alternatief, waarschuwde topman Alexandre de Juniac.

Nog los van de offers die van al het personeel worden gevraagd, moeten de overheadkosten tussen nu en eind 2017 met 1,5 miljard euro omlaag, zei De Juniac. Daarmee moet het leeuwendeel van de beoogde besparingen worden behaald. Verder worden zoals eerder aangekondigd verlieslatende routes geschrapt en investeringen in onder meer nieuwe vliegtuigen uitgesteld.

EPA