Nieuws Actueel

Air France-KLM onderuit op positieve beurs

Van onze redactie 19 december 2014

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,9 procent hoger op 420,29 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 628,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,6 tot 0,9 procent vooruit.

Op macro-economisch vlak bleek dat het consumentenvertrouwen in Duitsland deze maand licht is gestegen. De index waarmee marktonderzoeker GfK het vertrouwen in Europa's grootste economie meet, steeg van 8,7 naar 9. Dat was iets beter dan economen hadden verwacht.

Air France-KLM Air France-KLM zakte 7 procent en stond daarmee onderaan de MidKap. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern heeft voor de derde keer in een halfjaar tijd de winstverwachting verlaagd. Het bedrijf heeft nog altijd flink last van prijsdruk op lange vliegroutes. Ook de nasleep van de pilotenstaking bij Air France in september kost meer dan voorzien.

In de AEX ging pakketvervoerder TNT Express aan kop met een plus van ruim 2 procent. Fugro en SBM Offshore waren de enige dalers met verliezen van circa 1 procent.

Galapagos Bij de kleinere bedrijven won Galapagos 1,4 procent. Het biotechnologiebedrijf krijgt een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van samenwerkingspartner AbbVie. De betaling hangt samen met de start van een zogeheten Fase 1-studie met een mogelijk medicijn voor patiënten met taaislijmziekte.

In Dublin klom Aer Lingus 0,7 procent. De Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG, moederbedrijf van British Airways, Iberia en Vueling, heeft tevergeefs zijn Ierse branchegenoot Aer Lingus benaderd met een overnamevoorstel. Aer Lingus vond het voorstel te mager. Of er een nieuw bod komt is volgens IAG (plus 1,2 procent) nog niet zeker.

De euro was vrijdagochtend 1,2270 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de aandelenbeurzen in Europa op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 54,20 dollar. De prijs van Brentolie stabiliseerde op 59,19 dollar.