Nieuws Actueel

Air France-personeel aan het rellen

Caroline Spilt 5 oktober 2015

De aankondiging van een ingrijpende reorganisatie bij Air France is maandag ontaard in rellen. Boze werknemers bestormden de zaal waar de directie zojuist in een gesprek met de centrale ondernemingsraad had aangekondigd dat 2900 banen komen te vervallen.

Directeur personeelszaken Xavier Broseta moest door beveiligers worden afgevoerd, nadat demonstranten zijn overhemd van zijn lijf hadden gescheurd. De Franse zustermaatschappij van KLM heeft het geweld in een verklaring scherp veroordeeld en liet weten aangifte te zullen doen.

Niet meewerkenAir France snijdt in de organisatie omdat de piloten niet mee willen werken aan andere manieren om de kosten te verlagen. Het grondpersoneel wordt het zwaarst getroffen, daar verdwijnen 1700 banen. Bij de piloten en het cabinepersoneel komen respectievelijk driehonderd en negenhonderd arbeidsplaatsen te vervallen.

SaneringDe bonden bevestigden verder dat de capaciteit op routes naar verre bestemmingen tussen nu en 2017 met 10 procent wordt verlaagd. Komend voorjaar worden vijf vliegtuigen uit de vloot gehaald en in het najaar nog eens negen. Vijf routes komen helemaal te vervallen. Bestellingen voor de Boeing 787 Dreamliner worden opgeschort.

NoodzakelijkDe sanering is volgens het bedrijf noodzakelijk omdat de piloten onvoldoende bereid zijn tot harder werken voor hetzelfde geld. Air France heeft volgens de bonden beloofd dat bij de onderdelen die wel meewerken aan de beoogde kostenbesparingen, geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

KLMBij KLM wordt wel voortgang geboekt met een een kostenbesparingsprogramma. De luchtvaartmaatschappij bereikte dit jaar overeenstemming met alle vakbonden over de invulling van in ieder geval een deel van de beoogde bezuinigingen. Over de hele linie moet harder gewerkt worden, zonder dat daar meer loon tegenover staat.

EfficiëntieslagDaarnaast is KLM bezig met het efficiëntieslag op het hoofdkantoor. Het aantal managers en medewerkers in ondersteunende functies kan mogelijk met een kwart omlaag. Het bedrijf probeert werknemers zoveel mogelijk aan ander werk te helpen, binnen of buiten de eigen organisatie.