Nieuws Actueel

'Air France zet mes in vloot'

Van onze redactie 2 oktober 2015

Image 5297995

De topman van het Franse zusterbedrijf van KLM, Frédéric Gagey, waarschuwde eerder al dat langeafstandsroutes zouden worden geschrapt als er geen akkoord kwam over lagere loonkosten. Donderdag maakte moederconcern Air France-KLM bekend dat toestemming is gegeven voor een alternatief herstructureringsplan bij Air France. De vakbonden vrezen dat tot wel 8000 banen verloren kunnen gaan.

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM zei vrijdag tegen de Franse radio dat gedwongen ontslagen niet zijn uit te sluiten. Wel heeft hij liever dat mensen via natuurlijk verloop of een vrijwillige vertrekregeling het bedrijf verlaten. Aantallen noemde hij niet. ,,Details deel ik eerst met mijn personeel'', zei hij.

Deadline

Woensdag verliep een deadline voor het bereiken van een akkoord tussen Air France en het personeel over de arbeidsvoorwaarden. Het nieuwe herstructureringsplan zal op 5 oktober worden voorgelegd aan de vakbonden. De Franse overheid heeft al haar zorgen uitgesproken over de gang van zaken bij het luchtvaartbedrijf.

Overigens heeft De Juniac de deur voor nieuwe onderhandelingen niet definitief gesloten. Maar het besluit om in te grijpen in de zomerdienstregeling van volgend jaar, die loopt van eind maart tot eind oktober, is volgens de topman onomkeerbaar.

Enkele vakbonden die het grondpersoneel vertegenwoordigen hebben gewaarschuwd voor een mogelijke staking op maandag. Het bedrijf gaat er evenwel vanuit dat de gevolgen daarvan zeer beperkt blijven. Een jaar geleden legde een pilotenstaking het netwerk van Air France wekenlang grotendeels lam. Die acties kostten het toch al fors verlieslatende bedrijf circa een half miljard euro.