Nieuws Actueel

Airbagproblemen bij Toyota en Nissan

Rik Nizet 13 mei 2015

Toyota garage groot

Toyota en Nissan roepen wereldwijd nog meer auto's terug naar de garage vanwege problemen met de airbags. Bij Toyota gaat het om circa 5 miljoen extra wagens van verschillende modellen. De recall van Nissan betreft bijna 1,6 miljoen auto's. Dat maakten de Japanse autofabrikanten woensdag bekend.

In Nederland gaat het om meer dan 37.000 Toyota's, gebouwd van 2003 tot en met 2007. Toyota vervangt de ontstekers van de passagiersairbags. Ook wordt van ruim 4700 wagens de bestuurdersairbag preventief gecontroleerd.

Het aantal Nissans dat in ons land moet worden nagelopen in de werkplaats, bedraagt circa 7000. Een woordvoerder van Nissan Nederland zegt dat het meerdere modellen betreft uit de bouwjaren 2004 tot en met 2007. De eigenaren van de auto's worden binnenkort nader geïnformeerd.

De maker van de airbags, Takata, ligt al langer onder vuur. De airbags van dat Japanse bedrijf worden in verband gebracht met tientallen ongelukken, waarvan een aantal met dodelijke afloop. Sinds 2008 riepen autofabrikanten al zo'n 17 miljoen auto's terug vanwege de problemen. De oproepen van woensdag moeten daarbij worden opgeteld.