Nieuws Actueel

Airbus bouwt mee aan opvolger spaceshuttle VS

Van onze redactie 17 november 2014

Airbus gaat de zogeheten 'service module' van de Orion-capsule maken. Die module is het gedeelte waar bijvoorbeeld de brandstof en de stroomvoorziening zit. Het drijft de capsule aan en houdt de bemanning in leven wanneer de draagraket ze buiten de dampkring heeft gebracht. Die bemanning zit in de Amerikaanse 'crew module' ernaast.

Airbus Defence and Space heeft een vestiging in Leiden, het vroegere Dutch Space. Die maakt onder meer zonnepanelen voor ruimteschepen, zoals de recente komeetmissie en de onbemande Europese ruimtevrachtschepen. Het is nog niet bekend of en hoe de afdeling in Leiden profiteert van de deal.

Naar de maan De Verenigde Staten willen met de Orion mensen weer ver de ruimte in brengen. De laatste keer dat astronauten de baan rond de aarde verlieten, was bij de laatste maanreis in 1972. De Verenigde Staten willen terug naar de maan, maar willen mensen op den duur ook naar Mars en naar een asteroïde brengen. De eerste testvlucht van de Orion moet in 2017 of 2018 worden uitgevoerd. Dan moet een capsule, zonder bemanning maar met het Europese gedeelte, in een baan rond de maan worden gebracht en veilig terugkeren naar de aarde. Begin volgend decennium zouden de eerste mensen weer richting de maan moeten gaan.