Nieuws Actueel

Airbus pakt Arabische mega order

Bram de Vrind 15 juni 2015

Airbus is dichtbij een order van zo'n vijftig vliegtuigen van Saudi Arabian Airlines. De bestelling wordt mogelijk maandag wereldkundig gemaakt op de luchtvaartshow in Parijs, meldde persbureau Reuters zondag op gezag van ingewijden.

De Arabische luchtvaartmaatschappij zou dertig toestellen willen hebben uit de A320-neo-reeks, geschikt voor korte tot middellange afstanden. Daarnaast zou gesproken worden over de aankoop van maximaal twintig A330-toestellen, die vooral voor lange vluchten worden gebruikt.

Flinke kortingDe totale waarde van de toestellen zou op basis van de officiële prijslijst van Airbus zo'n 7,7 miljard dollar (6,8 miljard euro) bedragen. Doorgaans bedingen klanten evenwel een flinke korting, zeker bij zulke grote orders.

Alif FundVolgens persbureau Bloomberg is de koper van de vliegtuigen overigens niet Saudi Arabian Airlines zelf, maar de Saudische leasemaatschappij Alif Fund. Die verhuurt de toestellen aan de luchtvaartmaatschappij tegen voorwaarden die in overeenstemming zijn met de strengislamitische wetgeving in Saudi-Arabië.

SMBCBloomberg wist verder te melden dat Airbus in de aanloop naar de luchtshow in Parijs ook met de in Ierland gevestigde leasemaatschappij SMBC in onderhandeling is over een flinke bestelling. Het zou gaan om dertig A320-neo's, die op basis van de cataloguswaarde goed zijn voor een bedrag van 3,2 miljard dollar.

Le BourgetDe luchtvaartshow die om het jaar wordt gehouden op de luchthaven Le Bourget bij Parijs, is een belangrijk netwerkevenement in de vliegtuigindustrie. Fabrikanten tonen er hun nieuwe producten en kunnen vaak in een week tijd tientallen tot wel honderden nieuwe orders bijschrijven. De show is dit jaar van 15 tot en met 21 juni.