Nieuws Actueel

AirDnD: Chic uiteten bij je buren

Na AirBnB is er nu ook AirDnD, Air Drink and Dine. Hobbykoks worden door initiatiefnemer Rob Lagendijk uitgenodigd om een eigen huiskamerrestaurant te openen. Doel: het dichter bij elkaar brengen van hobbykoks en eetliefhebbers. "Je geniet onder het genot van een glaasje wijn, of iets anders, van eten en gezellige gesprekken. Aan het einde van de avond geef je het diner een cijfer in aantal pollepels en ga je weg met een hoop nieuwe vrienden en een volle buik", vertelt Rob Lagendijk.

Lotte Grimberg 17 augustus 2015

Leuk idee, maar wat als ik nou een hele slechte hobbykok ben?

"Dan is de kans groot dat je slechts één pollepel krijgt van de vijf. Dat zou de kookzin natuurlijk niet ten goede doen. Daarom willen we hobbykoks helpen zich te ontwikkelen. We gaan workshops aanbieden bij professionele keukens en helpen met het maken van goede foto's. Veel mensen weten niet hoe ze een gerecht goed op de foto moeten zetten, waardoor een culinair gerecht er al snel uitziet als een hoopje brei."

Een soepje uit blik serveren mag?"Haha, dat moet de hobbykok helemaal zelf weten. Als hij het mooi weet te serveren en daarvoor vijf pollepels krijgt, is dat volgens mij alleen maar een mooie zaak."

Wanneer kunnen de hobbykoks hun eerste gasten verwachten?"Over anderhalve maand kunnen de eerste gasten zich aanmelden op de site. Waarna zij één van de inmiddels 250 huiskamerrestaurants kunnen uitkiezen voor een heerlijk dinertje."

Niet iedereen kan even goed koken, houden jullie de kwaliteit van het eten in de gaten?"De gasten moeten beoordelen of het eten van kwaliteit is. In de toekomst willen we misschien gebruik gaan maken van 'mystery visitors'. Zij gaan dan stiekem langs en checken of het eten van het thuisrestaurant een beetje lekker is."

AirDnD is eigenlijk klantjepik van restaurants?"Je moet AirDnD zien als een kookclub of als een vriendengroep die samen eet. Zij vormen ook geen bedreiging voor de horeca. Er zijn horecavakbladen die de discussie voeren over ons idee. Ze vinden dat we oneerlijke concurrentie zijn. Maar dat is absoluut niet het geval. Het is namelijk niet de bedoeling dat een huiskamerrestaurant vijf dagen in de week open gaat. Wij faciliteren maximaal vier dagen in de maand gasten. Als de hobbykok vaker zijn huiskamerrestaurant wil openen is dat zijn eigen verantwoordelijkheid."

AirDnD lijkt verdacht veel op AirBnB, gaat dat problemen opleveren?"Dat verwachten we niet. Je hebt Ajax de voetbalclub en het schoonmaakmerk. Dat is precies dezelfde naam en dat levert ook geen problemen op."

Hoe verdienen jullie geld aan dit idee?"Wij krijgen 10 procent van de opbrengsten van de hobbykok. Dit hebben we nodig om de site en het personeel te betalen. Daarnaast bieden we de hobbykok zekerheid. De kok krijgt namelijk altijd betaald bij een reservering, ook als de gasten toch annuleren. Dat is wel zo fijn als je net inkopen hebt gedaan."

Belastingvrij of niet?"Dat is echt de verantwoordelijkheid van de hobbykok. Wij adviseren om al het verdiende geld op te geven bij de belastingdienst. Zij zullen dan beoordelen of het geld belastingvrij is of niet."

Is er ook nog een toekomstdroom?"Zeker weten! Wij willen de wereld veroveren. Maar voordat zover is willen we eerst dat AirDnD succesvol wordt in Nederland. We zijn ondertussen wel al benaderd door het Belgische dagblad DeMorgen met de vraag wanneer we naar België komen. Aangezien dit een kleine stap is verwachten we rond januari en februari de grens over te gaan naar België. Over een jaartje moet de grote stap gezet worden om daadwerkelijk een land te veroveren. We zijn ervan overtuigd dat het een succes gaat worden. AirDnd maakt Nederland namelijk gezelliger, culinairder en gastvrijer. Dat zijn toch alleen maar pluspunten."