Nieuws Actueel

AIVD waarschuwt BV Nederland voor cyberspionage

Van onze redactie 29 november 2015

Cyberspionagebedrijvenaivd1065

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) maakt zich zorgen om de toename van cyberspionage tegen Nederlandse bedrijven. "Het aantal onderzoeken neemt jaarlijks rap toe", zegt Marc Kuipers, de tweede man van de inlichtingendienst, zondag in het televisieprogramma Brandpunt Reporter. "Onder elke steen vinden we wel wat. Het baart ons zorgen, want we kijken nog lang niet onder elke steen."

Vooral bedrijven die nieuwe technologie ontwikkelen, liggen onder vuur. "Wat ons betreft is het potentieel een heel grote bedreiging omdat het gaat over het verdienvermogen van Nederland, onze economische kroonjuwelen", licht Kuipers in de uitzending toe.

Topje van de ijsbergHet beveiligingsbedrijf Fox-IT, dat voor een groot aantal bedrijven de ICT-systemen monitort, bevestigt dat het aantal aanvallen op Nederlandse bedrijven stijgt. "We moeten nu twintig à dertig keer per dag ingrijpen", aldus directeur Ronald Prins. "Het gebeurt veel vaker dan dat wij het kunnen zien. Dit is nog maar het topje van de ijsberg."

Economische cyberspionageHoe veel onderzoeken de AIVD jaarlijks verricht, kan Kuipers niet zeggen, maar hij verwacht dat economische cyberspionage in de komende jaren 'het grootste aandachtsgebied' van de geheime dienst zal worden.

Volgens de AIVD zijn vooral inlichtingendiensten uit Rusland en China actief op het gebied van economische cyberspionage. "Die landen behoren echt tot de Champions League", zegt Kuipers. Hij stelt vast dat veel ondernemingen hun cyber-defensie niet goed op orde hebben. "We zien dat veel bedrijven hun IT-beveiliging als een kostenpost zien in plaats van een belangrijke investering om hun continuïteit te verzekeren."

ASMLEerder dit jaar werd technologiebedrijf ASML, bouwer van computerchipmachines, gehackt door de Chinezen. Uit onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat ASML (omzet 5,9 miljard euro in 2014), zelf niet in de gaten had dat er digitale inbrekers binnen waren. De hack werd ontdekt door een Amerikaans dochterbedrijf (Cymer) van ASML.

De aflevering van Brandpunt Reporter over cyberspionage tegen de BV Nederland is zondag 29 november om 22:35 uur te zien op NPO 2.