Nieuws Actueel

Ajax rouwt na verwoesting supportershome

Van onze redactie 23 januari 2015

De politie is begonnen met forensisch onderzoek, maar kon vrijdagmiddag nog niet zeggen of de brand is aangestoken. Het onderzoek van de recherche gaat zaterdag verder.

Verstand Het supportershome van Ajax, op een steenworp afstand van de Amsterdam ArenA, werd in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door een grote brand. Het pand, eigendom van Ajax, werd volledig verwoest. De Boer hoopt niet dat de brand reacties oproept bij de aanhang van zijn eigen club. ,,Ik hoop dat mensen hun verstand erbij houden'', zei hij.

Grote waarde Ook financieel directeur Jeroen Slop van Ajax reageerde geschokt. ,,Dit is een enorme dreun voor onze supporters en de club. Het supportershome is voor velen van grote waarde en werd op speeldagen goed bezocht door onze fans.''

Nieuw honk Ajax betreurt dat er veel shirts van oud-spelers zijn verwoest door de brand in het supportershome. Klaas-Jan Huntelaar stelde al meteen oude wedstrijdshirts beschikbaar voor een nieuw onderkomen van zijn voormalige club en riep andere spelers op dit eveneens te doen. Ook hebben Ajax-fans persoonlijke eigendommen verloren, wat volgens het bestuur van de AFCA Supportersclub voor ,,enorme emotionele schade'' heeft gezorgd. De beheerder van het pand zei tegen tv-zender AT5 dat er weer een nieuw honk komt. ,,We laten ons niet stoppen door een brand.''

Feyenoord Ajax speelt zondag thuis tegen Feyenoord. De speculaties over brandstichting door aanhangers van de Rotterdamse club gaan volop. Op de Facebookpagina van de F-side, de fanatieke harde kern van Ajax, staat boven een foto van het uitgebrande pand: ,,laffe honden''. Gevolgd door reacties als ,,Wraak zal zoet zijn'' en ,,Bommen op Rotterdam''.

Verleden 10 jaar geleden brandde het supportershome ook uit. Het vuur bleek aangestoken. In april 2006 werden in de buurt van de Amsterdam ArenA 2 mannen gearresteerd voor een poging om het Ajax-supportershome in brand te steken. Ook eind 2008 woedde er een brandje. De schade bleef beperkt.

Verhuizing Het honk zou op termijn op aandringen van de gemeente verhuizen naar een plek in de parkeergarage onder de Amsterdam ArenA, het zogenoemde transferium.