Nieuws Actueel

'Akkoord absoluut noodzakelijk'

Lotte Grimberg 17 juni 2015

Griekenland vlag lucht blauw 335

Een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers is absoluut noodzakelijk. Dat stelde de Griekse centrale bank woensdag bij de presentatie van een monetair verslag voor de periode 2014-2015. Mochten de partijen niet tot een akkoord komen, dan heeft dat verregaande consequenties voor de economie en de positie van het land, aldus de verklaring.

De centrale bank spreekt over het "begin van een pijnlijke route'' als het niet tot een akkoord komt, met een Grieks failliet tot gevolg waarbij het land de euro vaarwel moet zeggen. Verder zou Griekenland ook zijn lidmaatschap van de Europese Unie te grabbel gooien.

Dramatische daling"Een vertrek uit de euro zou de toch al ongunstige situatie alleen maar verergeren", aldus de centrale bank. "Bovendien zou de inflatie fors stijgen als gevolg van de daaruit voortvloeiende acute wisselkoerscrisis, met een dramatische daling van het inkomen en een stijging van de werkloosheid als logisch vervolg."

Volgens de centrale bank lijkt het erop dat er reeds een compromis is bereikt over de belangrijkste voorwaarden van een nieuw akkoord, en liggen er nog enkele punten op tafel. Behalve de bezuinigingsdoelstellingen is vooral een akkoord over het tijdspad van cruciaal belang. "Wat wij vandaag nodig hebben is een levensvatbare deal die de toekomstige generaties zal sparen", aldus het verslag. "Wij hebben niet het recht om hen op te zadelen met onze schuldenproblematiek."

ImpactHet totale gebrek aan vertrouwen heeft de meeste impact op de huidige situatie van de Griekse economie. Volgens de centrale bank heeft de vertrouwenskwestie ertoe geleid dat de rendementen op obligatie zijn opgedreven naar de huidige extreme niveaus.

Tussen oktober vorig jaar en april dit jaar is verder circa 30 miljard euro van de Griekse bankrekeningen gehaald, aldus de Bank of Greece. Hierdoor zagen financiële instellingen zich genoodzaakt aan te kloppen bij de centrale bank voor noodsteun, omdat de leencapaciteit van de instellingen onder druk kwam te staan. Ook werden Griekse bedrijven uitgesloten van financiering op de kapitaalmarkten.

De centrale bank waarschuwde voor verdere vertraging van de groei van de Griekse economie in het tweede kwartaal, waarbij het land het risico loopt in een recessie te belanden.