Nieuws Actueel

Akkoord EU-ministers Financiën over afbouwplan Russische energie

De EU-ministers van Financiën zijn het eens geworden over een strategisch plan om de Europese Unie vóór 2030 onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen uit Rusland. Het REPowerEU gedoopte programma zal worden gefinancierd met nog ongebruikte leencapaciteit uit het coronaherstelfonds, subsidies uit het Innovatiefonds van de EU en de opbrengst van emissievergunningen voor de industrie.

ANP 4 oktober 2022

ANP041022144 1

De lidstaten moeten nog onderhandelen met het Europees Parlement over definitieve wetgeving. De Tsjechische minister van Financiën Zbyněk Stanjura zei na de stemming in Luxemburg dat een snelle deal nodig is. Hij verwees naar de Russische agressie in Oekraïne en de "recente aanvallen op de Europese energie-infrastructuur", doelend op de lekkende gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee.

De Europese Commissie kwam in mei met een pakket voorstellen om de EU zo snel mogelijk af te koppelen van Russische kolen, olie en gas. Ze schatte dat de extra investeringen die daarvoor nodig zijn, onder meer voor een snellere omslag naar hernieuwbare energie, tijdens de lopende EU-meerjarenbegroting tot en met 2027 210 miljard euro zouden bedragen, en in totaal 300 miljard tot 2030.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws