Nieuws Actueel

Akkoord met IMF brengt Oekraïne dichter bij groot steunprogramma

Oekraïne en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben een overeenkomst bereikt die het Oost-Europese land dichter bij een groot financieringspakket brengt. De Oekraïense regering heeft een aantal tussentijdse doelen gehaald voor hervormingen die nodig zijn voordat het IMF miljardenleningen kan verstrekken.

ANP 17 februari 2023

ANP170223230 1

De Oekraïense economie is vorig jaar 30 procent gekrompen door de Russische inval, dus heeft het land grote financiële problemen. Van het IMF hoopt het land 20 miljard dollar aan financiële steun te krijgen.

Aan zo'n grootschalig noodpakket zijn wel eisen verbonden en daar boeken Oekraïense autoriteiten nu vooruitgang mee. Zo is Oekraïne bezig met het verbeteren van het openbaar bestuur, de strijd tegen corruptie en het versterken van de rechtsstaat. Ook zijn er volgens IMF-afgezant Gavin Gray vorderingen bij het verhogen van de belastinginkomsten en bouwt de Oekraïense centrale bank zijn noodsteun aan de overheid af.

Als de gewenste hervormingen doorgaan, helpt dat Oekraïne ook bij zijn poging toe te treden tot de Europese Unie. Het zou daarbij vooral nuttig zijn als private bedrijven productiever worden, zodat het land na de oorlog met Rusland een sterke economische groei doormaakt, schrijft Gray. Hij waarschuwt tegelijkertijd dat de Oekraïense overheid nog veel werk moet verzetten, voordat het zover is.

Het IMF merkte ook op dat de Oekraïense economie in de loop van dit jaar iets zou kunnen herstellen. Ook de erg hoge inflatie neemt iets af. Maar op de korte termijn zijn de vooruitzichten juist slechter geworden door de Russische aanvallen op Oekraïense energienetwerken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws