Nieuws Actueel

Akkoord Oekraïne helpt beurzen vooruit

Van onze redactie 12 februari 2015

De AEX-index sloot 0,5 procent hoger op 460,43 punten. De MidKap won, dankzij een forse koerswinst voor TomTom, 1,2 procent tot 684,50 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,2 en 1,6 procent. De beurs in Athene won 6,7 procent.

,,Het belangrijkste nieuws was de wapenstilstand in Oekraïne. Dat zorgt weer even voor wat rust en helpt de beurzen verder vooruit. Nu nog een deal met Griekenland en dan kunnen we helemaal opgelucht ademhalen", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. Een handelaar wees op een sterke rentedaling op diverse Griekse staatsobligaties als bewijs van het toenemende vertrouwen onder beleggers.

TNT

De sterkste stijgers in de AEX waren koeriersbedrijf TNT en ArcelorMittal met een winst van respectievelijk 4,3 en 4,4 procent. Voor de winst van het koeriersbedrijf was geen directe aanleiding aan te wijzen. Het staalconcern presenteert vrijdag zijn resultaten over het vierde kwartaal van vorig jaar. Maritiem dienstverlener SBM Offshore was ook bovenin te vinden met een plus van ruim 3 procent. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis maakte bekend twee nieuwe grote schepen in gebruik te hebben genomen en werd daarop 2,9 procent hoger gezet.

TomTom was de absolute uitblinker in de MidKap met een koerswinst van 18 procent. De navigatiespecialist zag de omzet in 2014 iets afnemen, maar gaat voor dit jaar weer uit van groei. Dat zou de eerste groei op jaarbasis betekenen sinds 2010. Roestvrijstaalfabrikant Aperam deed ook goede zaken met een plus van 9,4 procent.

Zalando

Credit Suisse klom bijna 9 procent in Zürich, na beter dan verwachte kwartaalcijfers van de op een na grootste bank van Zwitserland. In Frankfurt maakte Zalando een koerssprong 9,3 procent. Het Duitse webwinkelbedrijf heeft voor het eerst een jaar met winst afgesloten.

De euro stond op 1,1403 dollar, tegen 1,1305 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,8 procent duurder op 50,17 dollar. Brentolie kostte 4 procent meer op 56,82 dollar per vat.