Nieuws Actueel

Akkoord over cao voor grondpersoneeel KLM

Caroline Spilt 10 april 2015

Vliegtuigen reizen toerisme groot

De vakbonden en KLM hebben na moeizame onderhandelingen een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het grondpersoneel. De luchtvaartmaatschappij sprak vrijdagochtend van 'een voor alle partijen gebalanceerd pakket', dat een flinke bijdrage levert aan de bezuinigingen die zij wil doorvoeren.

De bonden hebben afgezien van een structurele loonsverhoging. Bovendien levert het personeel vrije dagen in om de productiviteit te verhogen en werken de bonden mee aan een vrijwillige vertrekregeling. In ruil daarvoor geeft KLM onder meer de garantie dat gedurende de looptijd van de cao geen gedwongen ontslagen vallen.

Hoe de vrijwillige vertrekregeling eruit komt te zien en hoeveel arbeidsplaatsen KLM ermee wil schrappen, is nog niet duidelijk. Als de regeling te weinig besparingen oplevert, kunnen gedwongen ontslagen in overleg met de bonden wel weer als optie terug op tafel komen.

De afspraken gelden tot medio volgend jaar. Over de invulling van de rest van het besparingsprogramma van KLM, dat loopt tot 2020, wordt verder gepraat. Overigens is het akkoord pas definitief als de leden van de bonden ermee hebben ingestemd, en als KLM ook overeenstemming heeft bereikt met het vliegend personeel.

Een woordvoerder van CNV sprak van 'een cao van inleveren'. De vakbond heeft naar eigen zeggen toch ingestemd, mede om te helpen voorkomen dat KLM hetzelfde lot treft als vliegtuigbouwer Fokker en de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena, die allebei jaren geleden al kopje onder gingen.

Volgens KLM laten de bonden daarmee zien dat zij bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen voor de broodnodige kostenbesparingen. Het bedrijf wil in vijf jaar tijd 700 miljoen euro bezuinigen. Zo moet geld worden vrijgespeeld voor investeringen in onder meer verbetering en uitbreiding van de vloot.

KLM gaat volgende week weer om tafel met de vakbonden van het cabinepersoneel. Ook daar verliepen de onderhandelingen tot dusver stroef. Wanneer het bedrijf verder praat met de piloten, is volgens een woordvoerster nog niet bekend.