Nieuws Actueel

Akzo weer plat

Rik Nizet 23 januari 2014

Werknemers van de fabriek AkzoNobel in Deventer gaan komend weekend weer in staking. Het personeel verzet zich al geruime tijd tegen het plan van het verf- en chemieconcern om de productievestiging te sluiten.

Het is de bedoeling dat vanaf vrijdagavond 11 uur tot maandagochtend 7 uur wordt gestaakt, meldde vakbond FNV Bondgenoten donderdag. De afgelopen weken was de fabriek al meerdere keren het toneel van stakingsacties.

SluitenAkzoNobel kondigde in augustus aan de fabriek op termijn te gaan sluiten. De productie van het soort chemicaliën dat de fabriek in Deventer maakt, wordt overgeheveld naar fabrieken in onder andere China.

Het concern houdt keihard vast aan zijn sluitingsplan, ondanks het verzet van vakbonden en werknemers. De leiding toonde zich eerder niet onder de indruk van de conclusie van een onderzoek dat de fabriek in Deventer nog winstgevender kan worden gemaakt dan zij al is. De ondernemingsraad had dat onderzoek laten verrichten.

Gedwongen ontslagBij de vestiging in Deventer staan de banen van 215 mensen op de tocht. Voor 165 van hen zou gedwongen ontslag dreigen. Eerder deze week wezen de werknemers nieuwe voorstellen van de concernleiding voor een sociaal plan van de hand.