Nieuws Actueel

Albert (77) snelt neergeschoten man te hulp: ’Hij sterft in mijn handen’

Van onze redactie 19 december 2014

De Vries stond woensdag vlak na de schietpartij in Twekkelerveld het zwaargewonde slachtoffer bij.

Schoten Toen De Vries zag dat er iets gaande was, bedacht hij zich niet en rende ernaartoe. Hij had een paar knallen gehoord en dacht aan vuurwerk. Maar het waren schoten die op Moes waren afgevuurd. De Vries zag het slachtoffer liggen in het schijnsel van een lantaarn. Hij tilde het hoofd van de jonge man op en hield het iets van de straat. Moes vertoonde nauwelijks tekenen van leven meer. Hij ademt zwaar uit, maar niet in. „Hij sterft in mijn handen”, dacht De Vries.

112 Aan omstanders vroeg hij of 112 was gebeld. Een buurvrouw had dat gedaan. De Vries vindt het volstrekt normaal dat hij naar eer en geweten heeft proberen te helpen. De nare aanblik van het slachtoffer heeft hem niet weerhouden. „Je kijkt ook tv en ziet de gruwelijkste dingen in twee dimensies. Als je daar tegen kunt, moet je er ook in het echt, driedimensionaal, mee kunnen handelen”, stelt hij.

Slachtofferhulp De politie bood hem slachtofferhulp aan, maar dat wees hij af. De politie deed donderdag een groot deel van de dag onderzoek. Rond negen uur stond de zus van Joey bij het afzetlint. Ze huilde. „Wat moeten zijn vriendin en zijn dochtertje van 4 nu?” vroeg ze zich af.,,Het was een toffe gast,’’ zegt de onderbuurman. ,,En nu dit. Ik kan het niet begrijpen.’’ De politie lijkt de zaak snel opgelost te hebben: er zijn drie verdachten opgepakt in Amsterdam.