Nieuws Actueel

Albert Heijn Holten schrikt van reclamebelasting

Albert Heijn aan de Dorpsstraat in Holten schrikt van de hoge reclamebelasting en eist meer openheid, meldt de Stentor. "De stichting wil geen begroting overleggen."

Van onze redactie 26 juli 2016

Supermarkt 17

Een drietrapsraket in briefvorm, afzender: Albert Heijn Holten. De gemeente Rijssen-Holten ontving vorige week donderdag in een klap een bezwaar tegen de hoogte van reclamebelasting, een aanvraag voor nadeelcompensatie en een verzoek om onder meer alle informatie over de bestedingen van de reclamebelasting prijs te geven, door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

De belasting wordt sinds 2014 geïnd in Rijssen-Holten. Aan de hand van de WOZ-waarde van een bedrijf bepaalt de gemeente de hoogte.

Gerald ten Have is directeur bij Have Holten, franchisehouder van de Albert Heijn. Ten Have: "Onze WOZ-waarde is ten opzichte van vorig jaar met 200 procent verhoogd. Zonder dat we daar de motivering van kennen." De verhoging zorgt ervoor dat de reclamebelasting over 2016 ruim 4.800 euro bedraagt, volgens de brief die Ten Have ondertekende bijna 15 keer zo hoog als het gemiddelde van 350 euro.

De opbrengst van de heffingen gaat bijna in zijn geheel naar Stichting Ondernemersfonds Rijssen-Holten. Alleen de gemeentelijke kosten worden er afgehaald. Ten Have vermoedt dat de opbrengsten worden gebruikt voor de Triathlon Holten, met 'aanzienlijke omzetschade tot gevolg'.

Schade

"Het is met name krom dat wij op deze manier een evenement sponsoren dat ervoor zorgt dat wij bijna een week haast niet te bereiken zijn." Daardoor mist de winkel in vergelijking met vorig jaar volgens Ten Have 46.234 euro aan omzet.

Voor die schade diende de ondernemer ook meteen een verzoek voor nadeelcompensatie in. "Op deze manier is er geen sprake van een ondernemersklimaat in de gemeente Rijssen-Holten."

Misverstand

Wim Meenks, secretaris van de Stichting Ondernemersfonds Rijssen-Holten, denkt dat er sprake is van een misverstand. "Er is geen subsidieaanvraag ingediend door de triatlon, dat houdt dus in dat er ook geen geld uit de reclamebelasting naar het evenement is gegaan."

Ten Have: "Wij hebben daar inderdaad geen duidelijkheid over, we hebben alleen gehoord dat het geld is gebruikt voor evenementen, vandaar dat wij daar nu ook openheid over vragen."

Openheid die volgens de franchisehouder nu nog ontbreekt.. "We hebben geprobeerd contact te leggen, maar de stichting wil geen begroting overleggen."

Statuten

Volgens Wim Meenks heeft Have Holten echter eenmalig gevraagd om de statuten. "Die zijn toen keurig opgestuurd, samen met het businessplan. Wij streven naar optimale openheid, helemaal richting de ondernemers."

Het is volgens secretaris Meenks dan ook geen enkel probleem als Ten Have de begroting of jaarrekening wil inzien. "Maar dit lijkt me een discussie tussen mij en meneer Ten Have", voegt hij eraan toe.

De gemeente kan inhoudelijk nog geen reactie geven. Het bezwaar tegen de verhoogde WOZ-waarde wordt binnen drie maanden behandeld, tenzij er een taxateur aan te pas moet komen. In dat geval volgt er voor het einde van het jaar uitsluitsel.