Nieuws Actueel

Algemene beschouwingen: Rutte kan beter opstappen

Caroline Spilt 17 september 2015

Rutte pechtold koopkracht banen algemene beschouwingen middelgroot

Als premier Mark Rutte niet meer wil doen aan het terugdringen van de werkloosheid, kan hij misschien beter opstappen. D66-leider Alexander Pechtold suggereerde dat donderdag aan het begin van de tweede dag van de Algemene Beschouwingen.

Pechtold vindt dat het kabinet veel te weinig doet om de werkloosheid te verlagen. Die daalt volgend jaar weliswaar van 620.000 naar 605.000, maar volgens Pechtold moet het kabinet veel meer doen. "Ik vraag aan de minister-president: als je niet meer wil doen, maak dan plaats!'', zei Pechtold. Dan kan een ander het beter doen, vindt hij.

BanenHet kabinet verlaagt de lasten met 5 miljard euro, wat 35.000 extra banen moet opleveren. D66 wil de lasten met 6,5 miljard euro verlagen, wat 75.000 extra banen zou opleveren.

VechtenPechtold wees op de jongste cijfers, waaruit blijkt dat de werkloosheid van augustus op juli niet verder daalde. Rutte zei dat hij onverminderd blijft vechten voor meer banen. Hij wees er op dat er de afgelopen vijf kwartalen 100.000 banen bij zijn gekomen. Veel mensen melden zich ook opnieuw op de arbeidsmarkt, waardoor de werkloosheid niet zo snel daalt als het aantal banen stijgt.

Koopkracht versus banenRutte staat open voor suggesties vanuit de Kamer maar zei er wel bij dat het kabinet dit voorjaar veel verder willen gaan, maar oppositiepartijen toen afhaakten. D66 wil meer lastenverlichting, wat meer banen oplevert, maar wel ten koste gaat van de koopkracht van gepensioneerden. Het kabinet wilde juist een evenwichtige koopkrachtverdeling, aldus Rutte.