Nieuws Actueel

Ali B: 'Mijn carrière is een lopend buffet'

'Ik heb geleerd dat je je zelfs op het hoogtepunt van je carrière totaal niet goed kunt voelen'

Bram de Vrind 7 oktober 2014

Succesalibondernemergroot335 1

Bij het grote publiek is hij vooral bekend als rappende knuffel-Marokkaan die schittert in verschillende tv-programma's. Maar ondertussen heeft Ali B ook twee bedrijven en inspireert zaaltjes met ondernemers. "Ik heb bepaalde dingen bereikt en sta op een bepaalde manier in het leven. Dat wil ik delen."

Succes

Michiel Mol: Jongens, we schrijven geschiedenis Hennie van der Most: Ik moet nu effe knokken Victor Muller: Ik onderhandel met een death wish Marjan Strijbosch: Ik heb iets succesvols in me Taco Carlier: Fietsen is extreem sexy Emile Ratelband: Geld, daar schijt ik op Frans Heesen: Jacht met waterval? Alles kan! Rob Heilbron: Ik lijd pijn Ilja Gort: Zo is het en anders lazer je maar op Joop van den Ende: Succes is een drug Special: Topondernemers aan het woord

Voor de draad ermee: je succesformule in twee zinnen."Voor mij heb je succes op het moment dat je de wereld verbetert voor jezelf en voor een ander. De formule om dat te bereiken is door erachter komen wat je zelf kunt geven."

Hoe?"Door jezelf te leren kennen. Wat zijn je talenten en waar sta je voor? Je moet op onderzoek uitgaan, zodat je er uiteindelijk achter komt hoe je een oplossing kan bieden voor iets waar de mensen op zitten te wachten."

Je reist door het land met AliBusiness. Wat wil je met die ondernemersavonden bereiken? "Ik heb bepaalde dingen bereikt en sta op een bepaalde manier in het leven. Dat wil ik delen. Dat is de bijdrage die ik wil geven aan de maatschappij. Als de mensen tijdens zo'n bijeenkomst geraakt of geïnspireerd worden, dan is het voor mij een geslaagde avond."

Wat is je boodschap?"Het bezig zijn met het verbeteren van de wereld voor anderen en jezelf heeft mij veel geholpen. Het is paradoxaal: de mensen die het minst bezig zijn met rijkdom en roem, bereiken dat het vaakst. De mensen die er dag in dag uit aan denken, zijn het minst interessant."

Noem eens een voorbeeld van hoe jij iets hebt teruggekregen door juist te geven? "Kijk naar hoe mijn succes is ontstaan. Ik mocht een rapje doen aan het einde van een show voor Warchild in Ahoy. Maar bij de soundcheck merkte ik dat ze bij de techniek een probleem hadden: Trijntje Oosterhuis en Ilse DeLange stonden achter elkaar geprogrammeerd en wilden allebei met hun eigen band spelen. Divagedrag, haha! Dus ik zei: 'Die 10 minuten die ze nodig hebben voor het wisselen van de bands, die vul ik wel'. Waarop zij zeiden: 'Bedankt Mustapha, laat maar zitten.' Maar uiteindelijk mocht ik toch invallen. Stond ik daar voor 10.000 man op te treden! Terwijl ik bezig was, liep Marco Borsato langs het podium, want die moest pissen. De dag erop had ik hem aan de telefoon. Hij zei: 'Hé, ik heb je gezien en zou willen dat je ook met mij optreedt!' Zo is het dus gegaan. Als er een probleem is zoals met de techniek, moet je denken: wat kan ik doen om een bijdrage te leveren aan de oplossing?"

Het altijd maar bezig zijn met iets toevoegen kan ook flink vermoeiend zijn."Als je goed doet wat je doet, dan krijg je daar heel veel energie van. Laat een voetballer negentig minuten spelen, tijdens een heftige wedstrijd. Dan blijft hij gaan. Maar laat hem een kwartiertje lopen in de bossen en hij is kapot. Dat verschil."

Succes komt met vallen en opstaan. Was je eerste programma De Flat van Ali B een belangrijke les? De talkshow werd na twee seizoenen gestopt."Die talkshow was een eerste stap. Ik leerde mijn grenzen kennen. Een talkshow draait heel erg om de gasten. Maar mij ligt participeren veel lekkerder, zoals bij Ali B op Volle Toeren. Daar ligt mijn talent. Dan kan ik de mensen meer geven."

Vorig jaar was je als jurylid van The Voice overspannen. Hoe kwam dat?"Voor een uitzending lag ik in foetushouding op de bank in de kleedkamer: ik wilde niet meer. Ik had ontzettend veel last van mijn rug. Ik deed veel te veel tegelijk: jurylid bij The Voice, mijn eigen tv-programma, een theatershow en had natuurlijk mijn gezin. Mijn carrière was net een lopend buffet. Bij het opscheppen denk je: dat wil ik en dat wil ik. Maar als je alles moet opeten denk je: nee ik zit vol en dan laat je het staan. Tijdens je loopbaan kan dat niet: je moet blijven eten."

Welke les heb je daaruit getrokken?"Dat je je zelfs op het hoogtepunt van je carrière totaal niet goed kunt voelen. Want een succesvolle ondernemer maakt je nog geen succesvolle familieman. En een succesvolle rapper geen succesvolle zoon. Tijdens mijn succes bij The Voice begonnen al die andere 'ikken' weerstand te bieden. Nu geef ik ze meer prioriteit. Tijd voor mijn familie wordt bijvoorbeeld gewoon ingepland."

Is jouw grootste zwaktebod dat je moeilijk kunt kiezen? "Ik doe inderdaad veel tegelijk. En ik wil me ook in verschillende dingen specialiseren. Daar ligt het probleem, want dat kost veel energie."

Toen John de Mol je als jurylid vroeg, vond je The Voice 'misselijkmakend'. Waarom?"Ik zat bij John de Mol op kantoor en zei: 'Ik ga het niet niet doen, want ik vind het geen leuk programma'. Die artiesten moeten steeds maar luisteren naar wat de rest van de wereld van ze vindt. Ik zei: 'Je moet ervoor zorgen dat een artiest elke aflevering béter wordt'. Daar heb je een heel team voor nodig. Hoe kan iemand bijvoorbeeld 'Happy' zingen en zich ook happy voelen als de hele wereld naar ze kijkt en juryleden zeggen wat ze ervan vinden? Daarvoor heb je een mental coach nodig. Waarop John de Mol tegen mij zei: 'Als jij het allemaal zo goed weet: doe het beter dan!' Zo ben ik uiteindelijk toch bij The Voice beland."

Je sprak tijdens AliBusiness over het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Hoe heeft dat je geïnspireerd? "In dat boek stond de opdracht: visualiseer een begrafenis. Waarbij iedereen bij wie je iets voelt, aanwezig is. De dode, dat ben jij. Ga naar de spreekstoel en schrijf op wat jij wil dat ze over jou zeggen. Ik schreef op: 'Ali B heeft de wereld een klein beetje aan het lachen gemaakt. En een klein beetje aan het denken gezet. En een klein beetje de schoonheid van de taal laten zien.' Alles wat ik bij die opdracht heb opgeschreven, is de TomTom geworden van mijn leven. Het is nu alsof ik synchroon loop met wat ik beoog en waarvoor ik besta. Alsof ik over een lang pad naar mijn kist loop."

Wat mist er nog in je carrière?"Een boek met al die ervaringen, al die gebeurtenissen die me hebben gemaakt tot wat ik nu ben. En ik wil misschien een bijzondere onderneming opzetten die volledig losstaat van de entertainment-business. Om echt iets aan de wereld te geven dat de mensen omarmen. Dat ik bijvoorbeeld een gigantisch probleem constateer en daarvoor een oplossing bedenk."

Waar moeten we dan aan denken?"Ooit waren er geen zonnebanken toch? Totdat iemand iets bedacht waardoor de mensen ook in de winter bruin kunnen worden. Zo'n slim idee, dat internationaal bekend wordt. Ik weet nog niet precies wat, maar ik sta ervoor open. Omdat ik continu op zoek ben naar dingen die de wereld voor mezelf en de ander een stukje beter maken."

Lees ook: Ali B geeft sleutel tot succes