Nieuws Actueel

AliBusiness: Ali B geeft sleutel tot succes

Ali B inspireert tijdens zijn show AliBusiness ondernemers vanaf een podium, massagetafel en vanuit een rolstoel. Zijn boodschap: "Je hebt succes op het moment dat je de wereld verbetert voor jezelf en voor een ander."

Bram de Vrind 29 oktober 2014

Alibusiness meets sport 2014 huub hulsen 087

Mijn carrière is een lopend buffet

Geen basketbal, maar een potje rolstoeltennis deze avond in de Maaspoorthal in Den Bosch. In het thuishonk van basketbalclub SPM Shoeters slaan oud-olympisch kampioene rolstoeltennis Esther Vergeer en rapper/BN'er Ali B een balletje. Ali B vraagt hoe het met Vergeer gaat nu ze haar tenniscarrière heeft beëindigd. "Ik weet eigenlijk nog wie ik ben zonder racket", zegt Vergeer. "Misschien moet je je afvragen: wat kan ik bijdragen aan de wereld, op mijn eigen vakgebied? Dan kom je daar vanzelf wel achter", adviseert de rapper.

SleutelSucces bereik je door de wereld een beetje beter te maken. Die boodschap vormt de leidraad vanavond tijdens AliBusiness, 'de zakelijke feelgoodshow' van Ali B. De rapper, platenbaas, tv-maker en jurylid bij televisieprogramma The Voice geeft in een avondvullend programma met Esther Vergeer en The Voice of Holland-coach Joost Leenders de sleutel tot zijn succes.

Foto: Huub Hulsen

Marco BorsatoNa het potje rolstoeltennis springt Ali B op het podium in de foyer. Daar vertelt hij hoe zijn succes vorm heeft gekregen. "Ik mocht een rapje doen aan het einde van een show voor Warchild in Ahoy. Maar bij de soundcheck merkte ik dat ze bij de techniek een probleem hadden: Trijntje Oosterhuis en Ilse DeLange stonden achter elkaar geprogrammeerd en wilden allebei met hun eigen band spelen. Divagedrag, haha! Dus ik zei: 'Die 10 minuten die ze nodig hebben voor het wisselen van de bands, die vul ik wel. Stond ik daar voor 10.000 man op te treden! Terwijl ik bezig was, liep Marco Borsato langs het podium, want die moest pissen. De dag erop had ik hem aan de telefoon. Hij zei: 'Hé, ik heb je gezien en zou willen dat je ook met mij optreedt!'"

DromenAchterin de zaal staat een whiteboard waaraan kaarten hangen waarop ondernemers hun dromen hebben geschreven. Eén van hen zegt dat hij ooit een wereldberoemde dj wil worden. "Maar wie zit er op jou te wachten?", vraagt Ali B. "Goeie vraag. Eh, dat staat in mijn businessplan", antwoordt de dj. "Wereldberoemd, dat is een podium, erkenning. Je krijgt dat pas als je iets biedt wat de wereld nodig heeft. Zolang jij daar geen duidelijk antwoord op hebt, dan blijft het bij een droom", aldus de rapper.

Foto: Huub Hulsen

KinderenDe rapper geeft een nummer waaraan hij schrijft als voorbeeld. Het gaat erover dat het moeilijk is om als ouder je kinderen los te laten. "Dat gevoel heb ik een plek proberen te geven in dit liedje. Zodat ik de mensen die ook kinderen hebben wat te bieden heb." Vervolgens brengt Ali B. zijn gevoelige plaat ten gehore aan het publiek.

JankenDan wordt de schijnwerper verzet naar een heel ander thema: pesten. Een meisje doet snikkend haar verhaal. "Verdomme, nu heb je mij ook aan het janken gemaakt!", zegt Ali B. "Ik ben ook gepest. Je wilt geaccepteerd worden en als dat niet gebeurt is dat vreselijk. Maar ik heb geleerd: alles dat je wilt krijgen van anderen, kun je ook aan jezelf geven. Je kunt ook over jezelf zeggen: ik hou van jou."

Schuifelfeestje

Esther Vergeer zegt het gevoel van 'anders zijn' te herkennen. "Op mijn eerste schuifelfeestje dacht ik: wat moet ik nu? Moet ik in maar langs de kant gaan staan of toch gewoon meedoen? Dat was vreselijk." De sport bood haar een uitweg. "Het was een soort vlucht voor me."

FoetushoudingAan het eind van de show wordt Ali B. geïnterviewd terwijl hij op een massagetafel zit. Of hij veel last heeft gehad van stress? De rapper gaat in foetushouding liggen: "Voor een uitzending van The Voice lag ik zo op de bank. Ik wilde niet meer. Ik deed veel te veel tegelijk: jurylid bij The Voice, mijn eigen tv-programma, een theatershow en had natuurlijk mijn gezin. Mijn carrière was net een lopend buffet. Bij het opscheppen denk je: dat wil ik en dat wil ik. Maar als je alles moet opeten denk je: nee ik zit vol en dan laat je het staan. Tijdens je loopbaan kan dat niet: je moet blijven eten."

Foto: Huub Hulsen

IkkenDe les die hij daaruit heeft getrokken is 'dat je je zelfs op het hoogtepunt van je carrière totaal niet goed kunt voelen'. "Want een succesvolle ondernemer maakt je nog geen succesvolle familieman. En een succesvolle rapper geen succesvolle zoon. Tijdens mijn succes bij The Voice begonnen al die andere 'ikken' weerstand te bieden. Nu geef ik ze meer prioriteit. Tijd voor mijn familie wordt bijvoorbeeld gewoon ingepland."

BegrafenisAli B vertelt dat het boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap een grote inspiratiebron is geweest. "In dat boek stond de opdracht: visualiseer een begrafenis. De dode, dat ben jij. Ga naar de spreekstoel en schrijf op wat jij wil dat ze over jou zeggen. Alles wat ik bij die opdracht heb opgeschreven, is de TomTom geworden van mijn leven. Het is nu alsof ik synchroon loop met wat ik beoog en waarvoor ik besta. Alsof ik over een lang pad naar mijn kist loop."