Nieuws Actueel

Alitalia winstgevend in 2017

Lotte Grimberg 20 januari 2015

Alitalia verwacht in 2017 winstgevend te zijn door samen te werken met zijn voornaamste geldschieter en aandeelhouder Etihad Airways. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij kondigde dinsdag ook aan lijndiensten aan zijn netwerk toe te zullen voegen.

ToestellenZo pendelt Alitalia vanaf mei tussen Milaan en Shanghai en komen er nieuwe routes naar Noord- en Zuid-Amerika. Alitalia gaat zijn vloot moderniseren en neemt mogelijk toestellen over van Etihad. De samenwerking met Etihad en de nieuwe routes moeten bijdragen aan de beoogde winst van 100 miljoen euro over twee jaar.

EtihadEtihad nam vorig jaar een belang van 49 procent in de al jaren verlieslatende Italiaanse branchegenoot. Het bedrijf uit Abu Dhabi wil Alitalia onder meer nauwer laten samenwerken met Air Berlin, waarin Etihad eveneens een belang heeft.

Etihad en Alitalia zoeken ook naar mogelijkheden om de bestaande samenwerking met Air France-KLM en het Amerikaanse Delta Air Lines te versterken. Met die twee bedrijven heeft Alitalia al jaren een succesvolle joint-venture voor vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten.

AandelenAir France-KLM bezit indirect ook nog een klein plukje aandelen in Alitalia. Ooit waren die goed voor een belang van 25 procent, maar het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern besloot ruim een jaar geleden geen geld meer te steken in zijn structureel zwaar verlieslatende dochter. Daardoor is het belang, dat al volledig is afgeschreven, sterk verwaterd.