Nieuws Actueel

All I want for Christmas is poen!

Leo Roggeveen 23 december 2015

Mariah Carey Poen Kerst

Kerstsongs, er is geen ontkomen aan. Maar een handvol zangers, zangeressen en componisten viert rond kerst extra feest. In 1,5 week tijd beuren ze véél meer dan een vet jaarsalaris. En dat elk jaar opnieuw, aldus het AD.

Lees ook:

De sneeuw moet uit de speakers druipen

Kerstliedjes gaan steevast over het gezellige samenzijn, de wereldvrede, ongerepte sneeuw en de onvermijdelijke dennenboom. Of de makers van die kerstsongs ook zulke onbaatzuchtige gedachten hebben, mag ernstig worden betwijfeld. Kerst is business en kerstsongs zijn daar weer een overtreffende trap van. Kerstsongs mogen bij de luisteraars een warm gevoel oproepen, de makers is het hoogstwaarschijnlijk vooral om het geld te doen, veel geld.

Dat er een aardig centje valt te verdienen aan kerstliedjes is een publiek geheim. Maar wat het fenomeen helemaal interessant maakt, is dat het elk jaar wéér kassa is.

40 miljoenNoddy Holder - kent u hem nog? - 40 jaar geleden zanger van de Engelse popband Slade, verzekerde zich in 1973 in een stief kwartiertje van een eeuwig durend pensioen met het lied Merry Xmas Everybody. Wat Holder jaarlijks aan zijn appeltje voor de dorst overhoudt, is niet met zekerheid te zeggen, maar dat het minstens 600.000 pond (zo'n 800.000 euro) is, staat wel vast. En dat al 42 jaar achter elkaar.

Andere grootverdieners in de laatste twee weken van december zijn The Pogues (Fairytale of New York, geschatte opbrengst in 2013: circa 600.000 euro), Wham (Last Christmas, geschatte opbrengst in 2013: 450.000 euro), Jona Lewie (Stop the Cavalry, geschatte opbrengst in 2013: 18.000 euro) en Mariah Carey (All I Want For Christmas Is You, geschatte opbrengst in 2013: 500.000 euro). Al deze kersthits hebben in de loop der jaren al ettelijke miljoenen euro's opgeleverd voor de tekstschrijvers en componisten.

Maar er is altijd baas boven baas: zo leverde de evergreen Santa Claus is Coming to Town uit 1934 de erven al minstens 30 miljoen euro op. De moeder aller kersthits blijft echter White Christmas van componist Irving Berlin, maar voorgoed onsterfelijk gemaakt door crooner Bing Crosby. Het ietwat slepende kerstnummer staat nu al op een slordige 40 miljoen euro en de teller loopt nog steeds.

AuteursrechtenAngst dat de bron opdroogt, omdat ook kerstnummers (gratis) worden gedownload, hoeven de makers niet te hebben. Kerstverzamel-cd's zijn niet aan te slepen en radiozenders draaien in deze donkere dagen bijna niet anders dan kersthits. Bovendien vervallen auteursrechten pas 70 jaar na het overlijden van de componist.

Bovendien zit auteursrechtenclub Buma/Stemra als een bok op de haverkist en brengt elke seconde in rekening die de ether wordt ingeslingerd. "Dat geld gaat rechtstreeks naar de makers van het liedje, of de uitgever", zegt Frank Janssen van Buma/Stemra. Wanneer een (kerst)nummer van 3 minuten wordt uitgezonden op 3FM, wordt 23,93 euro overgemaakt naar de maker(s).

Veelvoud3 minuten op Sky Radio levert 33 euro schoon in het handje op, Radio 538 moet 36,50 euro afdragen aan Buma/Stemra, de NPO tv-zenders 57,52 euro en RTL4 112,19 euro. In landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland gaat het om een veelvoud van deze bedragen. Kassa!