Nieuws Actueel

Alle feestdagen open

MAAIKE KRAAIJEVELD 24 december 2015

Albert heijn ah elandstraat kerstinkopen den haag

Winkelen is het nieuwe kerstuitje, aldus het AD. Niet op een woonboulevard, maar in het Haagse centrum of in winkelcentrum Leidsenhage. En wie onverwacht meer gasten krijgt, kan wéér op eerste kerstdag terecht bij AH in de Elandstraat voor een extra rollade. "Dat gaat voor meer zaken de trend worden."

De tijd dat een file bij de afslag naar de Ikea Delft op tweede kerstdag landelijk nieuws was, ligt achter ons, zegt de woordvoerder van winkelcentrum Leidsenhage in Leidschendam. Volgens de retailexpert is het nog maar een kleine stap om ook op eerste kerstdag open te gaan. Gewoon een kwestie van voldoen aan de behoefte van de consument, zegt hij.

De Albert Heijn in de Haagse Elandstraat heeft dat vorig jaar goed begrepen. Meer dan 5000 klanten trok de grootgrutter op eerste kerstdag en lang niet alleen voor de laatste vergeten boodschappen voor het kerstdiner.Business as usualTweede kerstdag is al langer voor de meeste zaken business as usual. "De volgende stap is op nieuwjaarsdag, eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag opengaan." Alle respect voor de religieuze feestdagen ten spijt is het een kwestie van vraag en aanbod en vrije keuze, vindt het management van AH in de Elandstraat.

De woordvoerder van Leidsenhage: "Als je instemt met koopzondagen dan is de consequentie ook dat je op tweede kerstdag open bent." Om te beginnen. Want voor Leidsenhage is het de eerste keer in zijn geschiedenis. Voor het centrum van Den Haag is tweede kerstdag al langer een lucratieve dag. De Bijenkorf is zelfs tot zeven uur 's avonds open.

Geen traditie"Het past in de ontwikkelingen van koopgedrag", zegt ook Maruschka Greven, voorzitter van het Overkoepelend Overleg Pleinkwartier. In haar gebied, dat grenst aan de Grote Marktstraat, zijn het vooral de horeca en de supermarkten die open zijn.

"Ook de zaken met buitenlandse eigenaren zijn in bedrijf. Zij hebben geen kersttraditie van twee dagen. Grote ketens zijn open, individuele ondernemers laten het afhangen van de vraag of ze fit zijn en zin hebben", zegt Greven. Ook zondag na kerst zijn de winkels gewoon weer open.