Nieuws Actueel

Alle Jumbo's beveiligd

Caroline Spilt 13 augustus 2015

Jumbo bommenlegger groningen middelgroot

Alle 579 Jumbo-supermarkten in Nederland krijgen al een tijdje 'zichtbaar en onzichtbaar' extra beveiliging. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De supermarktketen wordt afgeperst. De dader is nog niet gepakt.

De dreiger heeft bij twee winkels in Groningen explosieven achtergelaten. Eén bom ontplofte daadwerkelijk en beschadigde een raam. Een derde filiaal werd ontruimd na een bommelding, maar daar werd niets gevonden. Een winkel in Zwolle kreeg vorige maand een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

BitcoinsDe dader eist 'een hoeveelheid bitcoins', maar de politie wil niet zeggen hoe hoog de eis precies is. De bitcoin is een virtuele munt die op internet wordt verhandeld. Transacties zijn moeilijk te traceren en mensen kunnen dus anoniem blijven. Dat maakt de munt interessant voor criminelen.

VrijgegevenDe politie heeft donderdag veel informatie over de zaak vrijgegeven, omdat ze hoopt op hulp van het publiek. Maar dat betekent niet dat het onderzoek vastzit, zegt onderzoeksleider Rob Vos. "We hopen wel dat burgers ons kunnen helpen met het zoeken van de dader, zodat we de veiligheid bij Jumbo weer kunnen garanderen", zegt Rob Vos, die namens de politie het onderzoek leidt.

Verstand van zakenDe politie heeft een profiel van de vermoedelijke dader laten maken. Het gaat waarschijnlijk om een man van twintig tot veertig jaar oud. Hij woont waarschijnlijk in Groningen, niet ver van de plek waar hij explosieven heeft neergelegd. De dader heeft kennis van zowel explosieven als computersystemen en elektronica. Hij moet een nauwkeurige manier van werken hebben.

Witte emmerBij een van de Jumbo's in Groningen was een witte emmer gevonden. Het is niet bekend waar die vandaan kwam, maar volgens de politie worden zulke emmers 'veel in de horeca gebruikt, voor onder andere kipkerriesalade'. In de emmer zat een witte Leifheit-kookwekker, die waarschijnlijk is gekocht bij de Blokker. Agenten hebben inmiddels tientallen kopers bezocht. Vlak voor de vondst zag een omwonende iemand parkeren in een Suzuki Swift. De politie is op zoek naar de bestuurder daarvan. Bij het andere explosief was een grijze Leifheit-kookwekker gevonden.

Deze camerabeelden zijn gemaakt op zondag 31 mei: