Nieuws Actueel

Alle uitslagen gemeenteraadsverkiezingen 2014

Rik Nizet 20 maart 2014

De PvdA is woensdag de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is in tal van grote steden niet langer de grootste, zo blijkt uit tussenstanden. Landelijk zakten de sociaaldemocraten volgens een NOS-prognose van 15,1 naar 10,2 procent van de stemmen. Ook CDA en VVD verloren aanzienlijk terrein.

Uitslag: GemeenteraadsverkiezingenPvdA van de troon gestotenStemfie: Selfies uit het stemhokje

CDA de grootsteHet CDA lijkt van de landelijke partijen toch met ruime voorsprong de grootste te blijven bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Leek het er in een prognose om 21.30 uur nog op dat de christendemocraten 4,4 procent zouden verliezen, met 79,7 procent van de stemmen geteld, staan de christendemocraten nog maar op een verlies van 0,9 procent ten opzichte van 4 jaar geleden. Dat blijkt uit uitslagen uit 317 van de 380 gemeenten die zijn doorgegeven aan de ANP verkiezingsdienst.

Forse winst D66Forse winst is er voor D66. Deze partij nam de eerste plek van de PvdA over in onder meer Amsterdam, Utrecht en Groningen. Volgens de prognose zijn de democraten nu procentueel de grootste partij in Nederland. Ook de SP deed het heel goed. Zij verdubbelde bijna haar aanhang. In Den Haag lijkt de PVV de PvdA verdrongen te hebben als grootste partij, in Rotterdam gaat de winst naar Leefbaar Rotterdam. Lees verder.

Opkomst historisch laagSlechts 53 procent van de kiesgerechtigden is woensdag gaan stemmen. Dat is het laagste opkomstpercentage bij gemeenteraadsverkiezingen ooit. Dat meldde de NOS woensdagavond op basis van een definitieve peiling van onderzoeksbureau Ipsos. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was de opkomst net iets hoger met 54 procent. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen in 2012 was de opkomst 74,6 procent. Ook dat was historisch laag, volgens de NOS.

Amsterdam = D66D66 is de grootste partij geworden in Amsterdam. De partij gaat van 7 naar 15 zetels en stoot daarmee de PvdA van de troon. Die verliest 5 zetels: er blijven er nog maar 10 over. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst in Amsterdam was 42,1 procent en lag daarmee ruim onder het verwachte landelijk gemiddelde van 53 procent en ook 10 procentpunten lager dan bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.Rotterdam = Leefbaar RotterdamLeefbaar Rotterdam is de grootste partij in de havenstad. De partij heeft 14 zetels, net als bij de verkiezingen in 2010. De grote verliezer is de PvdA, die van 14 zetels terugvalt naar 8. Dat heeft de gemeente woensdagavond bekendgemaakt. D66 is met 6 zetels de derde partij, gevolgd door de SP met 5. De moslimpartij Nida Rotterdam heeft als nieuwkomer 2 zetels behaald. De Partij voor de Dieren komt ook voor het eerst in de raad: 1 zetel. VVD en CDA hebben 3 zetels, GroenLinks 2 en ChristenUnie-SGP 1.Den Haag = D66De D66 is de PvdA voorbijgestreefd als grootste partij van Den Haag. De PVV eindigde als tweede, de PvdA als derde. Dat werd donderdag bekendgemaakt in het stadhuis van Den Haag.Utrecht = D66D66 is de grootste partij geworden in Utrecht. Met 13 zetels stoot de partij GroenLinks, dat 9 zetels behaalde, van de troon. In 2010 was GroenLinks met 10 zetels de grootste. D66 behaalde toen, net als de PvdA, 9 zetels. PvdA boekt fors verlies en zakt naar 5 zetels. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

Eindhoven = PvdADe PvdA blijft de grootste partij in Eindhoven, ondanks een verlies van 2 zetels. De sociaal-democraten behaalden woensdag 8 zetels. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. SP en D66 komen beiden op 7 zetels uit. Voor de SP betekent dat een winst van 3 zetels, D66 gaat er eentje omhoog. De VVD valt terug van 8 naar 6 zetels en het CDA van 6 naar 4. GroenLinks blijft gelijk met 4 zetels. De opkomst in Eindhoven was 44,9 procent.Maastricht = SeniorenpartijSenioren Partij Maastricht is de grootste partij in die stad. De partij wint een zetel en komt op 6 plekken in de gemeenteraad. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die zijn doorgegeven aan de ANP Verkiezingsdienst. Het CDA, de PvdA en D66 komen alle drie op 5 zetels. Voor het CDA en de PvdA betekent dat een verlies van 2 zetels. Voor D66 een winst van 1. De opkomst in Maastricht was 46,9 procent.Nijmegen = SP en GroenLinksDe SP en GroenLinks hebben allebei 8 zetels behaald in Nijmegen bij de gemeenteraadsverkiezingen en zijn daarmee de grootste partijen. In 2010 haalde de PvdA ook nog 8 zetels, maar dat aantal is woensdag door de kiezers gehalveerd. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. GroenLinks heeft momenteel al 8 zetels, de SP komt van 5 zetels. D66 wint één zetel en komt uit op 7. De VVD blijft gelijk met 4 zetels. De opkomst in Nijmegen is 54,6 procent.

Haarlem = D66D66 blijft de grootste partij in Haarlem. De partij wint een zetel en komt op 9 plekken in de gemeenteraad. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die zijn doorgegeven aan de ANP Verkiezingsdienst. De PvdA is ondanks het verlies van een zetel met 6 zetels de tweede partij van de stad. GroenLinks verliest 2 plekken en komt net als de VVD op 5 zetels. Voor de liberalen betekent dat geen winst of verlies. De opkomst in de Noord-Hollandse hoofdstad was 52,6 procent.Klik op afbeelding voor precieze details op gemeenteniveau BRON: Esri in samenwerking met ANP

Arnhem = D66 en SPD66 en SP zijn de grootste partijen in Arnhem. Beide boeken zetelwinst en komen op 8 plekken in de gemeenteraad van de Gelderse plaats. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De PvdA verliest 2 zetels en komt op 5. Datzelfde aantal krijgt de VVD die in vergelijking met 2010 1 zetel moet opgeven. D66 heeft de meeste stemmen gekregen: 18, 2 procent stemde op die partij, 17,5 procent op de SP.

Apeldoorn = D66D66 gaat van 4 naar 7 zetels in Apeldoorn en wordt daarmee de grootste partij. CDA en VVD, de grootste partijen in 2010, moeten allebei een zetel inleveren in komen op 5 uit. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De PvdA gaat van 5 naar 4 zetels en Leefbaar Apeldoorn van 4 naar 3. De opkomst in Apeldoorn was 51,8 procent.Schiedam = D66 en PvdAD66 en PvdA hebben in Schiedam allebei 5 zetels behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen. D66 won één zetel en de PvdA verloor er 4. De VVD en het CDA verloren allebei één zetel: ze gaan respectievelijk van 5 naar 4 en van 4 naar 3 zetels. De SP verdubbelt: die partij gaat van 2 naar 4 zetels en GroenLinks blijft gelijk, met 2 zetels. Leefbaar Schiedam gaat van 0 naar 3 zetels. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. De opkomst in Schiedam was 42,6 procent.

Zoetermeer = D66D66 lost de VVD af als grootste partij van Zoetermeer. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP. D66 komt met 8 zetels in de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse plaats: 3 plekken winst ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. De VVD was de grootste partij van Zoetermeer, maar verliest 3 zetels en komt op 6. Lijst Hilbrand Nawijn komt ook op 6, maar voor die partij betekent dat juist een winst van 1 zetel.Hengelo = SP en Pro HengeloDe SP en de lokale partij Pro Hengelo hebben de gemeenteraadsverkiezingen in Hengelo gewonnen. Ze halen beide 7 zetels. De SP behaalde in 2010 4 zetels, Pro Hengelo 5. Het CDA blijft gelijk met 6 zetels, de PvdA verliest er twee en gaat van 6 naar 4. De VVD blijft op 5 zetels staan. D66 gaat er één zetel op vooruit en komt uit op 4 zetels. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die is doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.Amersfoort = D66D66 is flink gegroeid in Amersfoort, van 5 naar 9 zetels, en wordt daar de grootste partij. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die woensdag is doorgegeven aan de ANP Verkiezingsdienst. Burger Partij Amersfoort was met 7 zetels de grootste, maar houdt slechts 2 plekken in de gemeenteraad over. VVD en PvdA komen met 5 zetels in de raad. Voor beide partijen is dat een verlies van 1. De ChristenUnie krijgt ook 5 zetels, maar wint juist 2 extra plekken.

Dordrecht = SPHet ziet er naar uit dat de SP in Dordrecht van 0 op 3 zetels in de gemeenteraad komt. Van de landelijke partijen wonnen verder alleen D66 en CDA. VVD, PvdA en GroenLinks verloren stemmen ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. D66 gaat van 2 naar 4 zetels, het CDA van 3 naar 4, de VVD zakt van 5 naar 3 zetels, de PvdA van 6 naar 4 en GroenLinks van 3 naar 2. De ChristenUnie blijft gelijk op 3 zetels. Lokale partij Beter voor Dordt blijft met 14 zetels de grootste partij in Dordrecht; ze had er 15. WEK Dordrecht haalde iets meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen, maar heeft voor zover nu bekend net als toen geen zetel in de raad weten te veroveren. De Verenigde Seniorenpartij behoudt 2 zetels. In Dordrecht kwam 51,4 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitbrengen.