Nieuws Actueel

Alle woningbezitters krijgen Energielabel op de mat

Van onze redactie 3 januari 2015

De een vindt het een waardeloos systeem dat fraude in de hand werkt. De ander betitelt het als een laagdrempelige manier om burgers bewust te maken van de energiezuinigheid van hun woning. Hoe dan ook: binnen nu en 2 maanden krijgen 5 miljoen woningbezitters van minister Stef Blok (Wonen, VVD) een nieuw Energielabel.

Daarin vertelt de overheid hen hoe zuinig hun woning is, met een score van A (extreem zuinig) tot G (zo lek als een mand).

Inschatting Hoe de overheid weet hoe zuinig mijn woning is? Nou, niet eigenlijk. Het is een inschatting op basis van al bekende gegevens uit de gemeentelijke administratie, zoals bouwjaar, type woning en oppervlakte. Of de eigenaar zonnepanelen op zijn dak heeft liggen of een zuinige cv-ketel heeft, weet de overheid niet. Het 'indicatieve' energielabel zal daarom vaak niet kloppen.

Zelf wijzigen Daar is een oplossing voor, en die is niet onomstreden. De huiseigenaar kan de wijzigingen zelf online doorgeven. Als hij het bijbehorend bewijs – een foto, een bonnetje – meestuurt, kan zijn indicatieve C-label omgezet worden in een definitief A-label. Dat wordt van afstand (ook online) goedgekeurd door een 'erkend adviseur', een makelaar bijvoorbeeld.

Hans van der Ploeg, directeur van makelaarsvereniging VBO, vindt het indicatieve label, dat hij 'de gok van Blok' noemt, maar niks. "Dit werkt fraude in de hand."