Nieuws Actueel

Alleen Zwitserse beurs ondergesneeuwd

Van onze redactie 15 januari 2015

De Schweizerische Nationalbank (SNB) kondigde onverwacht aan de koppeling van de frank met de euro te schrappen. Aan het eind van de handelsdag stond alleen de Zwitserse beurs nog stevig in de min.

De AEX sloot 1,7 procent hoger op 425,32 punten en de MidKap steeg 1,2 procent tot 642,14 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1,7 en 2,4 procent, terwijl de Swiss Market Index (SMI) 8,9 procent verloor.

Met het besluit van de SNB om niet langer te streven naar een minimale ruilverhouding van 1,20 frank per euro raakt de centrale bank volgens analisten vooral de Zwitserse economie. De frank werd tientallen procenten meer waard. Dat schaadt de concurrentiepositie van Zwitserse bedrijven, die hun producten veel duurder zien worden op buitenlandse markten.

Ingreep

,,Na de eerste paniekreactie is men de ingreep van de Zwitserse centrale bank steeds meer als voorbode gaan zien van de komende stappen van de Europese Centrale Bank'', aldus een handelaar. De ECB kondigt later in de maand naar alle waarschijnlijkheid extra maatregelen aan om de lage inflatie te bestrijden. Het toch al ruime beleid van centrale banken zorgde in de afgelopen jaren voor een stevige opmars van de aandelenmarkten.

Speciaalchemiebedrijf DSM (min 8,6 procent) werd als een van de weinige concerns buiten Zwitserland geraakt door het SNB-besluit. Het bedrijf produceert een belangrijk deel van zijn vitamines in Zwitserland, waardoor de duurdere frank de winstgevendheid dreigt te raken. Op de Zwitserse beurs werden onder meer Swatch (min 16,3 procent), Nestlé (min 6,2 procent), Roche (min 8,6 procent) en Credit Suisse (min 11 procent) hard geraakt.

Verkopen

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) steeg in Stockholm 1,4 procent dankzij sterke verkopen in de decembermaand. In Frankfurt won Beiersdorf 5,6 procent na meevallende omzetcijfers van de Duitse fabrikant van verzorgingsproducten.

De euro was 1,1592 dollar waard, tegen 1,1802 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 48,09 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 48,57 dollar per vat.