Nieuws Actueel

Allemaal een sleurhut

Rik Nizet 7 juli 2015

Caravan verkoop middelgroot

De stevige groei in de verkoop van caravans blijft aanhouden. In juni werden 34 procent meer nieuwe exemplaren aan de man gebracht dan in dezelfde maand vorig jaar. De camperverkoop pluste vorige maand met bijna 40 procent. Dat bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties KCI, BOVAG en databureau VWE.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden al 4074 nieuwe caravans verkocht, daar waar het in heel 2014 om amper 5500 exemplaren ging. Het aantal kampeerauto’s in Nederland ligt momenteel op een recordniveau van bijna 95.000 en dat blijft maar groeien. In het eerste halfjaar van 2015 werden 943 nieuwe campers op kenteken gezet en dat waren er bijna 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Kampeerseizoen"In de lentemaanden barst het kampeerseizoen altijd los en worden logischerwijs de meeste nieuwe caravans en campers afgeleverd. We merken dit jaar eindelijk dat de crisis ten einde is, het consumentenvertrouwen weer toeneemt en een nieuwe caravan weer op de radar verschijnt'', aldus Leo Diepemaat, voorzitter van de KCI.

Het aantrekken van de caravanverkoop volgt op een jarenlange verkoopdaling. Een jaar of tien geleden kochten we in Nederland nog rond de 20.000 nieuwe caravans per jaar.

Ook de verkopen van tweedehands caravans laten een stijging zien. De vakhandel verkocht afgelopen halfjaar zo’n 4 procent meer gebruikte caravans dan een jaar eerder, tot een totaal van 6444 stuks. Ook de verkoop van tweedehands campers door de vakhandel steeg in de periode januari tot en met juni fors, met bijna 6 procent tot 3283 stuks.