Nieuws Actueel

Alles over D-Day: 70e herdenking D-day

Rik Nizet 6 juni 2014

Sword Beach, het strand bij de Franse plaats Ouistreham in Normandië, is vrijdag het centrum van de 70e herdenking van D-day, de dag in 1944 dat geallieerde troepen met een massale landing op de Franse kust de invasie van West-Europa begonnen. Ongeveer 20 wereldleiders wonen de ceremonie bij op Sword Beach, het enige strand waar ook Franse militairen aan land gingen. Lees alles over D-Day.Lees ook:'Ik heb een prachtig leven gehad''Dit is ook een slag van de burgers'Operatie OverlordDe invasie onder de codenaam Operatie Overlord begon in de vroege ochtend van de 6e juni met luchtlandingen en landingen op de stranden met landingsvaartuigen en amfibievoertuigen. Er waren honderdduizenden militairen betrokken bij de invasie. De Duitsers werden verrast. Een massale inval werd verwacht, maar niet in Normandië. Na zware strijd vestigden de geallieerden in Normandië een bruggenhoofd vanwaaruit de rest van Europa werd bevrijd.Paus bidt voor gesneuveldenPaus Franciscus gaat op pelgrimstocht "om te bidden voor de gesneuvelden van alle oorlogen''. Hij reist daarvoor in september naar het Militaire Sanctuarium van Redipuglia, de grootste oorlogsbegraafplaats van Italië vlakbij de grens met Slovenië. Daar liggen meer dan 100.000 Italianen begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld.Prachtleven gehadDat hij 93 is, maakt voor hem geen verschil. De Amerikaanse oorlogsveteraan Jim Martin springt vrijdag namelijk, ondanks zijn hoge leeftijd, opnieuw uit een vliegtuig boven de Franse regio Normandië. Martin staat daarmee stil bij D-day, vrijdag 70 jaar geleden. Lees verder.

Willem-AlexanderKoning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Mark Rutte zijn vrijdagmorgen in Arromanches voor de herdenking van de geallieerde landing op de kust van Normandië, precies 70 jaar geleden. Het koningspaar en de premier ontmoeten daar ook Nederlandse veteranen van de Prinses Irene Brigade en de Marine Luchtvaartdienst. Zij behoren tot de laatste overlevenden. De jongste is 88 jaar, de oudste 94.

ObamaEén van hen, kolonel b.d. Tony Herbrink, is uitgenodigd om samen met het koningspaar en alle andere staatshoofden- en regeringsleiders te lunchen in het kasteel van Bénouville. Daarbij zijn onder meer ook koningin Elizabeth en de presidenten Barack Obama, François Hollande en Vladimir Poetin. De tafelschikking is zodanig dat de Amerikaanse en Russische president niet bij elkaar in de buurt zitten. Beiden dineerden donderdag al apart met het Franse staatshoofd Hollande.

HerdenkingenNaast de plechtigheid in Arromanches zijn er vrijdag langs de Normandische kust nog veel meer herdenkingen. Zo hebben ook de Amerikanen, Britten en Polen eigen herdenkingen en staat president Hollande 's morgens in Caen stil bij de meer dan 20.000 burgerslachtoffers van de bevrijding van Normandië. Hij leidt in de middag de internationale herdenking in Ouistreham, tijdens de invasie bekend als Sword Beach. Daar deden op D-Day 6 juni 1944 ook 177 Fransen mee aan Operatie Overlord, zoals de invasie vanuit Engeland op 5 Franse stranden heette. Nederlandse troepen, de Prinses Irene Brigade, kwamen overigens pas op 6 augustus 1944 bij Arromanches aan land, als onderdeel van een invasiemacht van uiteindelijk meer dan 1,5 miljoen militairen.

FrankrijkBij de herdenkingen, die donderdag al volop begonnen, zijn in totaal zo'n 1000 veteranen aanwezig, aldus het Elysée. Voor de beveiliging van de hoge gasten en het in goede banen leiden van het verkeer en de bezoekersstroom heeft Frankrijk meer dan 12.000 manschappen ingezet.Zeldzame kleurenfilm D-Day