Nieuws Actueel

Alles over Dodenherdenking 2014

Jeroen Jansen 2 mei 2014

Zondag 4 mei vindt om acht uur 's avonds de Nationale Herdenking plaats op de Dam in Amsterdam. Gedurende een twee minuten durende stilte worden de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht.

Lees ook:

Programma Bevrijdingsdag 2014

'Niet alle slachtoffers'De dodenherdenking wordt steeds Nederlandser. Drie op de tien mensen denken op 4 mei vooral aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat is veel meer dan een paar jaar geleden. We denken juist minder "aan alle slachtoffers uit de hele wereld van alle oorlogen''. Lees verder.In eerste instantie werden tijdens de Dodenherdenking, georganiseerd door Nationaal Comité 4 en 5 mei, alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, sinds 1961 wordt daar echter een ruimere invulling aan gegeven. Het is niet de bedoeling dat er Duitsers, SS'ers en foute Nederlanders herdacht worden.

KransenNa een ceremonie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, zal bij het Monument op de Dam een aantal kransen gelegd worden, onder meer door Koning Willem-Alexander. Daarna zal het taptoe trompetsignaal klinken, waarop twee minuten lang in het hele land stilte overheerst.

DamschreeuwerDit wilde tijdens eerdere edities nog wel eens verstoord worden. In 2010 veroorzaakte een man paniek door met opgeheven handen te gaan schreeuwen. De man is de geschiedenisboeken ingegaan als de Damschreeuwer, die bovendien een celstraf kreeg en een Damverbod tijdens de herdenking.

Lokale DodenherdenkingNiet alleen in Amsterdam wordt er speciale aandacht aan de oorlogsslachtoffers geschonken. In het hele land vinden evenementen plaats. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert 98% van de gemeenten een eigen herdenking, bijvoorbeeld op grond van een plaatselijke gebeurtenis.

Programma grote steden:ArnhemAssenDen HaagEindhovenEnschedeGroningenHeerenveenHeeschLelystadMaastrichtMargratenMiddelburgRotterdamUtrecht

Programma kampenKamp VughtWesterbork

Zonnig, niet warmWeeronline voorspelt voor Dodenherdenking droog, zonnig weer. Warm wordt het niet, 's middags piekt het kwik op 16 graden.

Schaduw-HolocaustDit jaar vindt er op 4 mei in de Hilversumse Al-Amalmoskee ook een symposium plaats die in het teken staat van de etnische zuivering van Palestina. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum en de politie gaan dinsdagmiddag praten met het bestuur van het Platform Bewustmoslim over een symposium dat het platform op 4 mei wil houden. Volgens de moslims is dit "de schaduw-Holocaust.''

Broertjes vindt zo'n symposium op de dag van Dodenherdenking niet gelukkig. "We begrijpen goed dat deze bijeenkomst gevoelig ligt, zowel wat betreft inhoud als timing. We houden de vinger aan de pols'', aldus de burgemeester in een verklaring. Tegen de bijeenkomst zijn al 45 protestmails binnengekomen bij de gemeente.

Twee minuten stilteNa dit taptoesignaal is het tijd voor twee minuten stilte:

2010Dit gebeurde er in 2010, toen de Damschreeuwer de herdenking grof verstoorde: