Nieuws Actueel

Alles over Europese verkiezingen 2014

Rik Nizet 20 mei 2014

D66 lijkt de grote winnaar te worden bij de Europese verkiezingen voor een nieuw Europees parlement. De PVV levert de meeste zetels in. Dat blijkt uit een exitpoll van bureau Ipsos in opdracht van de NOS.Zie: Uitslag verkiezingen in beeld

Volgens Ipsos haalt D66 15,6% van de stemmen en het CDA 15,2. Het CDA verliest flink, in percentages, maar houdt wel 4 van de 5 zetels over. De PVV gaat van 17,0 naar 12,2% en houdt 3 van zijn 5 zetels over. Lees verder.D66: Beste uitslag ooitD66-leider Alexander Pechtold vierde dat als de "beste uitslag ooit'' van zijn partij in Europa. Als D66 bij de definitieve uitslag het CDA voor blijft, is D66 voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland. Pechtold duidde de uitslag als een pro-Europese keuze van de Nederlanders. Voor zijn partij zijn het de zevende verkiezingen op rij waarbij beter wordt gescoord dan de keer ervoor. Lees verder.Nepjuichen bij draaiende cameraPVV'ers vielen stil toen donderdagavond de resultaten van de exitpoll binnenkwamen van de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Waar ze hadden gehoopt op een overwinning, stonden ze nu vrijwel zwijgend naar een tv-scherm in een café in Scheveningen te kijken. Pas toen de NOS live in de uitzending was, klonk gejuich en geklap. Lees verder.

Wilders: Gevochten als leeuwenDe tegenvallende uitslag van de PVV betekent niet dat Nederland eurofieler is geworden. PVV-leider Geert Wilders zei dat donderdagavond in reactie op de exitpoll van bureau Ipsos in opdracht van de NOS. Volgens Wilders is de uitslag van de PVV te verklaren door de lage opkomst. "65 procent van de PVV-kiezers is thuisgebleven.'' We hebben gevochten als leeuwen'', zei Wilders over de campagne, maar de eerlijkheid gebiedt volgens hem te zeggen ,,dat de polls tegenvallen''. In sommige peilingen werd de PVV de afgelopen weken de grootste partij.

Opkomst: 37 procentDe opkomst lijkt dit keer uit te komen op 37 procent, tegen 36,8 procent 5 jaar geleden. Vooral PVV- en PvdA-kiezers bleven dit keer thuis. Bij de PVV bleef volgens Ipsos 65 procent van de kiezers van 5 jaar geleden thuis, bij de PvdA was dat 57 procent.

UitslagDe voorlopige uitslag op basis van gegevens van de kieskringen wordt pas zondagavond laat bekend via de verkiezingsdienst van het ANP. De definitieve en officiële uitslag wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt door de Kiesraad.

Stemwijzers: Europese verkiezingen 2014Interview Rutte: Geen business as usual meerNederland bijt spits afHier is de stemfie verboden

OpkomstOngeveer 15 procent van alle kiesgerechtigden in Nederland had donderdagmiddag om 13.30 gestemd. Dat is minder dan bij de Europese verkiezingen in 2009, toen 16 procent van de stemgerechtigde voor half twee het stemhokje wist te vinden. Volgens onderzoeksbureau Ipsos was dat om 10.30 uur nog 8 procent. De opkomst is momenteel iets lager dan in 2009. Bij de meeste stemlocaties is het rustig. Er stonden bij tijd en wijlen korte rijen voor de speciale stemlokalen op de grote stations, met name op Utrecht Centraal. Langer dan 10 minuten hoefden de forenzen, scholieren en dergelijke niet te wachten. In totaal kan er op meer dan 50 stations gestemd worden. Er werden vanochtend al ongeveer 1000 stemmen uitgebracht op de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, zo liet de NS weten. Lees verder.

Dit stemde Nederland vijf jaar geleden:

Kaart gemaakt door Esri met ArcGIS, in samenwerking met ANP. Groter weergeven

Nederland bijt spits afBijna 13 miljoen Nederlanders kunnen donderdag naar de stembus om 26 nieuwe Europarlementariërs te kiezen. De peilingen over de uitslag liepen de afgelopen weken flink uiteen. Bij EenVandaag wint de PVV de verkiezingen. Als dat gebeurt, zou het voor het eerst zijn dat de partij van Geert Wilders de grootste van het land wordt. Bij Maurice de Hond lijkt het te gaan tussen PVV, D66 en het CDA en volgens TNS NIPO maakt D66 de meeste kans om de grootste partij van het land te worden. Ook dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn. Lees verder.

Rutte: Geen business as usual meerPremier Mark Rutte wil zo snel mogelijk na de Europese verkiezingen met zijn collega regeringsleiders in discussie over een beperking van de taken voor 'Brussel'. "Wat mensen nu willen weten, is heel pragmatisch, heel praktisch: what’s in it for Nederland? Als je dat uitspreekt krijg je meteen een reactie: o, wat egoïstisch. Dat is onzin. Iedereen begrijpt dat we van samenwerking allemaal beter worden. De koek wordt groter. Ik zit in Brussel achter de Nederlandse vlag, Merkel zit achter de Duitse vlag. Zo werkt het. Niemand zit daar achter een blauwe vlag met sterretjes.'' Lees verder.D66 kan linksom of rechtsomD66 zit in een ideale positie. De partij kan links en rechts kiezers van andere partijen afsnoepen. Alleen bij de PVV heeft D66 niet veel te winnen. De eigen kiezers zijn juist vrij zeker van hun zaak, de kans dat ze op een andere partij stemmen is niet heel groot. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas. Het Kieskompas vroeg meer dan 73.000 mensen om bij elke partij op een schaal van 0 tot 10 aan te geven hoe groot de kans is dat ze erop stemmen. Bij een 8 of hoger telt iemand als een waarschijnlijke kiezer. "De meeste mensen horen niet bij één enkele partij, maar hebben twee of drie of vier partijen waarop ze kunnen stemmen'', legt André Krouwel van het Kieskompas uit. Lees verder.Verkiezingsrace: PVV, D66 of CDA wintDe race om het meeste aantal zetels voor Nederlandse partijen in het Europees parlement gaat tussen de PVV, D66 en het CDA. Als de PVV voldoende kiezers weet te mobiliseren, wordt die partij de grootste. Dat verwacht Maurice de Hond zondag, 4 dagen voor de Europese verkiezingen. 94 procent van mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen PVV zouden stemmen, kiest voor diezelfde partij in de Europese verkiezingen. Bij de VVD en D66 ligt dat percentage aanzienlijk lager. De PVV, D66 en het CDA komen naar verwachting op 4 of 5 zetels.

Stemwijzer voor ondernemersDe speciale 'bedrijvenstemwijzer' stelt ondernemers in staat om de programma's van de politieke partijen te vergelijken op ondernemersvriendelijkheid en het beleid op voor hen wezenlijke thema's. Aan de hand van vijftien uiteenlopende stellingen wordt duidelijk welke partij hun eigen ideeën het best benadert. Begrotingsbeleid, arbeidsmarkt, klimaatbeleid, landbouwbeleid en belastingen, het komt allemaal aan de orde. Doe de stemwijzer.

Kiezers kennen eigen partij nietVeel kiezers weten eigenlijk niet goed wat 'hun' partij vindt van Europa. Ze schatten de standpunten van de partij van hun voorkeur verkeerd in. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas. Het Kieskompas vroeg ruim 10.000 mensen in te schatten hoe partijen denken over Europese integratie. Ze konden dat aangeven op een schaal van 1 (tegen, dus eurosceptisch) tot 10 (voor, dus eurofiel). Kiezers blijken vooral moeite te hebben bij zogeheten one-issuepartijen. Dat zijn partijen die zich vooral profileren op één onderwerp, zoals de Partij voor de Dieren (dierenrechten) en 50PLUS (pensioenen). Aanhangers denken dat de PvdD pro-Europees is, terwijl de partij behoorlijk sceptisch is. Bij 50PLUS is het juist andersom: de partij is veel positiever over Europa dan veel kiezers denken. ChristenUnie en SGP zijn redelijk eurokritisch, maar volgens de kiezers zitten ze in het voor-kamp.

'Europa geen open markt'Ahold-topman Dick Boer wil dat de Europese Unie zich komende jaren meer gaat focussen op het ontwikkelen van een open Europese markt. "Europa is heel snel gegroeid na de val van de Muur. Dat moet je absorberen", zegt Boer maandag in een interview in het Financieele Dagblad (FD). "Die markt van 500 miljoen mensen in 28 landen laten werken. Dat is een doel op zich. Niet nog meer doen dan we hebben afgesproken.'' Lees verder.Nederland koploper Europese faillissementenNederland staat in het rijtje West-Europese landen waar het aantal bedrijfsfaillissementen in 2013 het sterkst is gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het Duitse bureau Creditreform, dat onderzoek doet naar faillissementen en kredietverstrekking, maandag publiceerde. Het onderzoek is gedaan in de EU-landen plus Noorwegen en Zwitserland. Het aantal bedrijfsfaillissementen in Nederland nam vorig jaar met 9,7 procent toe tot 9456 gevallen, aldus Creditreform. Alleen in Noorwegen (plus 19,7 procent), Italië (plus 15,9 procent), Spanje (plus 14,6 procent) en België (plus 10,9 procent) was een sterkere stijging van het aantal bedrijfsfaillissementen te zien, zo blijkt uit het onderzoek. In Ierland nam het aantal faillissementen juist sterk af, met een daling van 18,9 procent. In Duitsland was een afname te zien met 9,1 procent en in Groot-Brittannië ging het om een krimp met 9,9 procent.

Grens overstekenEen half procent van de werkende Nederlanders woont in eigen land, maar werkt in België of Duitsland. Dat komt neer op 43.000 mensen die voor hun werk de grens moeten oversteken. Deze Nederlanders behoren tot een leger van Europese werkenden die de grens overgaan om in een buurland hun salaris te verdienen. In 2013 ging het om ruim 1,8 miljoen inwoners van de Europese Unie, wat overeenkomt met 0,8 procent van de werkzame bevolking in de EU. Het aantal grensarbeiders nam de afgelopen jaren toe; 5 jaar geleden waren het er nog bijna 1,5 miljoen. Vanuit Slowakije (bijna 6 procent) en Estland (bijna 4 procent) werkten relatief veel mensen in het buitenland. In de overige EU-landen kwam het aandeel grensarbeiders niet boven de 2,5 procent uit. Lees verder.