Nieuws Actueel

Alles over gemeenteraadsverkiezingen 2014

Rik Nizet 19 maart 2014

De PvdA is woensdag de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is in tal van grote steden niet langer de grootste, zo blijkt uit tussenstanden. Landelijk zakten de sociaaldemocraten volgens een NOS-prognose van 15,1 naar 10,2 procent van de stemmen. Ook CDA en VVD verloren aanzienlijk terrein.Special: Gemeenteraadsverkiezingen 2014Kieswijzer: Stemwijzer, Kieskompas en DeStemVanStemfie: Selfies uit het stemhokje'Dit moet ZZP'er stemmen'Ondernemers doen stemoproepArme ZZP'er vlucht de politiek in

PvdA-bolwerk geslooptD66 zou ruim 25 procent van de stemmen krijgen, de PvdA zou blijven steken op 18 procent. De SP zou in grootte verdubbelen en VVD, GroenLinks en CDA zouden verliezen Zoals het er nu naar uitziet, gaat het CDA van 2 naar 1 plek in de gemeenteraad. De Partij voor de Dieren blijft volgens de eerste tussenstand de huidige zetel behouden. Nieuwkomers in de Amsterdamse gemeenteraad lijken vooralsnog de ChristenUnie en de Partij van de Ouderen, beiden met een zetel. Trots en Red Amsterdam lijken te verdwijnen. In totaal deden 27 partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Lees verder.

Sybrand Buma (CDA): Terug omhoog"Wij hebben de weg omhoog weer gevonden'', zei CDA-leider Sybrand Buma in een reactie op de uitkomsten van de gemeenteraadsverkiezingen. Hij denkt dat zijn partij, die toch veel verliezen moest incasseren, uiteindelijk de grootste landelijke partij op lokaal niveau zal blijken te zijn. "Wij gaan verder, voor lastenverlichting, gewone gezinnen, het midden- en kleinbedrijf, het recht op zorg door gemeenten'', aldus een optimistische Buma.

Vieze smaakPremier Mark Rutte heeft woensdag afstand genomen van uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. "Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond'', zei Rutte op de verkiezingsavond van de VVD in Breda. De PVV-leider is volgens hem "weer een stap verder gegaan.'' Wilders vroeg eerder op de avond op de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij aan zijn aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wilden. "Minder, minder, minder'', scandeerde de zaal. Waarop Wilders riep: "Dat gaan we regelen.'' Lees verder.BRON: Esri in samenwerking met ANP

UnstemfieOm een alternatief te bieden voor de ge-hypete stemfie maakte de Piratenpartij een unstemfie. 'Misschien is dit de lijsttrekker van de Piratenpartij. Misschien ook wel niet,' aldus de Piratenpartij.Geen dikke rijen bij ArtisDe stembureaus in het Rijksmuseum en Artis in Amsterdam hebben woensdag over belangstelling niet te klagen, maar heel druk is het ook niet. In het Rijksmuseum kwamen tot 14.00 uur zo'n 300 stemmers langs. In de dierentuin stond de teller op ruim 200 mensen. "Het staat geen rijen dik, het kabbelt lekker voort'', zegt Denise Juthan, de voorzitter van het stembureau in Artis. "Misschien dat er straks nog meer gezinnen met kinderen langskomen, aangezien veel scholieren woensdagmiddag vrij zijn.'' Lees verder.

Man vermomd in sluierEen man met een nikab - een sluier die het grootste deel van het gezicht bedekt - heeft woensdag in Amsterdam-West als vrouw zijn stem proberen uit te brengen. Hij toonde de stempas en het paspoort van een jonge vrouw, bevestigde een woordvoerster van de gemeente een bericht in Het Parool. Lees verder.

StemfieEen nieuw wapen in de strijd tegen een mogelijke slechte opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: maak een stemfie! Om de verkiezingsspijbelaar over de streep te trekken en het stemmen te hypen wordt opgeroepen een stemfoto van jezelf maken. Bekijk de stemfies.

StembureausDe meeste stembureaus openden rond half 8 de deuren, maar op verschillende stations werden vroege forenzen bediend met stembureaus die eerder openden. De NS liet weten dat er om half 9 in de grote steden al zo'n 1000 mensen hadden gestemd en dat er soms rijen stonden. In Den Haag, Tilburg en de Haarlemmermeer konden mensen zelfs direct na middernacht stemmen. Enkele honderden mensen deden dat.

KieskompasHet Kieskompas en de Stemwijzer voorzagen veel mensen van informatie voor de verkiezingen. De afgelopen periode bezochten respectievelijk 850.000 en 690.000 mensen de sites. Verkiezingsdebatten van EenVandaag en de NOS trokken op maandag en dinsdag beiden exact 934.000 kijkers, aldus Stichting Kijkonderzoek. Dat is een stuk minder dan de laatste debatten voor de landelijke verkiezingen in 2012.VerslapenIn Rotterdam heeft een aantal stembureauleden zich mogelijk verslapen waardoor bureaus bijna twee uur later opengingen. Dat zegt een woordvoerster van de gemeente Rotterdam woensdagmorgen. Het gaat om de stembureaus aan het Polderplein in Delfshaven en die aan de Kolkmanstraat in Noord. Bij elk stembureau zijn minimaal drie leden nodig om open te kunnen. Bij deze stemlocaties was aanvankelijk maar één persoon aanwezig. Daardoor kon er op beide locaties pas om kwart over negen worden gestemd.

Giga-opkomstIn het stembureau van Wim en Elly Westhoff in Marle, een gehucht in Overijssel, was de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen woensdagmorgen om 9 uur al ruim 30 procent. Al 15 van de 47 opgeroepen kiezers hadden hun stem uitgebracht. Onder hen burgemeester Ton Strien van de gemeente Olst-Wijhe, waar Marle bij hoort. Lees verder.Beste verkiezingsweerDe vorige gemeenteraadsverkiezingen verliepen, koud, grijs, nat of zelfs stormachtig, maar deze woensdag belooft een mooie dag te worden. Sterker nog, deze verkiezingsdag is de mooiste sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 1990. Dat meldde weeronline.nl woensdag. De gemeenteraadsverkiezingen van 2010 en 2006 verliepen koud, die van 2002 nat. In 1998 stormde het zelfs, terwijl mensen naar de stembus togen. In 1994 regende het behoorlijk.

CastricumOp het station van Castricum hebben woensdagochtend de eerste kiezers hun stem uitgebracht. Rond 05.45 uur hadden ongeveer 30 mensen gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen, meldde Sjors Dekker, voorzitter van het stembureau.Praktische redenIn Castricum kunnen kiezers al vanaf 05.00 uur terecht. "Dat heeft een praktische reden. Er zijn hier veel forenzen en de eerste trein rijdt al om 05.12", aldus Dekker. Verreweg de meeste stembureaus in Nederland openen om 07.30 uur de deuren. In Den Haag, Tilburg en Haarlemmermeer konden stemmers om middernacht al terecht.

StempaspaniekVele honderden Friese burgers hebben zich de afgelopen dagen bezorgd gemeld bij hun gemeente omdat ze geen stempas hebben ontvangen voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Leeuwarden, De Friese Meren en Heerenveen kregen meer dan duizend verontruste mensen aan de lijn, zo meldden de gemeenten dinsdag. Lees verder.

#stemfiepic.twitter.com/pHHmes2KOA

— Missy (@MariskaCorbeel) March 19, 2014

#Stemfie@EditieNL#Editienl ?? pic.twitter.com/29CLYIVo5Y

— Anke Dijkhuis (@pank84) March 19, 2014

Ook mijn stem zit in de bus! #LLkiest#Stemfiepic.twitter.com/HZXjx0pnJM

— Jurjen Dieleman (@Jurjen94) March 19, 2014

Tja en nu? pic.twitter.com/wK9ovHFRhr

— frits wester (@fritswester) March 19, 2014